Arnie Gundersen

Radioaktivne poplave rekontaminirale Japan

Polovinom septembra ozbiljan tajfun je pogodio istočni Japan i stvorio poplave kakve nisu viđene u poslednjih 50 godina. Tokijska elekotroenergetska kompanija (Tepko), operater i vlasnik nuklearne elektrane Fukušima Daiči u kojoj je došlo do topljenja tri jezgra nuklearnih reaktora, priznala je da su drenažne pumpe u Fukušimi podbacile i da je radioaktivna voda još jednom pokuljala u Pacifik. Ali šta je sa izuzetno velikom količinom radioaktivnog cezijuma, stroncijuma i drugih izotopa koji su rasuti stotinama milja daleko od mestra nuklearne katastrofe koja tek treba da bude očišćena i koja je sada poplava premestila do sela koja su sada kontaminirana? Još jednom, glavni inžinjer Fervindsa, Arni Gundersen, je tu da bi nas informisao.

Dekomisija Fukušime Daiči: Sledite novac

Prava ljudska i ekološka cena ove katastrofe nuklearne energije se ne objavljuje i o njoj se ne diskutuje.

Prezentacija Arnie Gundersena o Fukušimi na Svetskom simpozijumu o uranijumu koji je održan u Kvebek Sitiju

U aprilu 2105, na Svetskom simpozijumu o uranijumu koji je održan u Kvebek Sitiju, učestvovalo je više od 300 delegata iz 20 zemalja koje proizvode uranijum za nuklearnu enegiju i naoružanje.

Izbeći najgore: radioaktivni talas iz Fukušime i najopasniji reaktor u Americi

Sažetak: Ekspert za nuklearnu energiju i tehnologiju Arni Gundersen: Fukušima i dalje emituje radijaciju u Pacifik. Radijacija stiže do Zapadne obale Severne Amerike. Gde će se desiti sledeća američka Fukušima? U Đavoljem kanjonu u Kaliforniji? Zatim sledi intervju sa Naomi Klajn i njena nova vizija: „Ovo menja sve“.

Virtuelni obilazak nuklearne elektrane Fukušima Daiči

Glavni inženjer Fairewindsa, Arni Gundersen, govori o brojnim problemima sa kojima se suočava Japan dok nas vodi u virtuelni obilazak ostataka nuklearne elektrane Fukušima Daiči.

Nuklearni inženjer: Japanski premijer laže narod Japana u pogledu bezbednosti Fukušime

Japanski istraživači se boje da saopšte istinu, doktori ne smeju svojim pacijentima da kažu da pate od radijacijske bolesti, naučnici ne mogu da objave podatke o defektima kod životinja a elektroenergetska kompanija Tepko nije kompetentna za saniranje posledica katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči, tvrdi nuklearni inženjer Arni Gundersen.

Nuklearne elektrane: Too Big To Fail

Najfascinantnija stvar u vezi sa posmatranjem nuklearne elektrane iz bliza je njihova ogromna veličina. One su tako impresivna dela građevine i dizajna, i teško je zamisliti da bi nešto tako robusno moglo da podbaci. U ovonedeljnom podkastu, saznajte zašto nuklearne elektrane doživljavaju neuspehe, i zašto je neuspeh životna činjenica koju industrija odbija da prizna.

70. godišnjica nuklearne energije: nekada i sada

Prošlo je tačno 70 godina od prve samoodržive lančane nuklearne reakcije koja je rezultat ljudske intervencije. U ovoj emisiji Gundersen i Hurley razgovaraju o prvoj "atomskoj gomili", decenijama tajnovitosti koje su potom usledile, i rađanju onoga što će postati poznato kao "nuklearno sveštenstvo". Takođe u ovoj epizodi Arnie i Kevin govore o subvencijama i upotrebi vode u nuklearnoj industriji, kao i o problemu nuklearnog otpada.

Fukušima Daiči: istina i budućnost

U sklopu prezentacije u Kansaiju, Japan, od 12. maja 1012, Maggie i Arnie Gundersen iz "Fairewinds Energy Education" odgovarali su na određena pitanja koja im je postavio simpozijum organizatora povodom stanja bazena sa potrošenim gorivom u 4. reaktorskoj jedinici NE Fukušima Daiči.

Gundersen: Uzorci zemlje iz Tokija bi u SAD bili smatrani za nuklearni otpad

Tokom nedavnog obilaska Japana, Arnie Gundersen (Fairewindsa Associates) je u Tokiju uzeo uzorke zemlje iz parkova, sa igrališta i iz bašta koje se gaje na krovovima zgrada. Svi ti uzorci bi u SAD bili smatrani za nuklearni otpad.

Gundersen: Novi nedostatak konstrukcije kontejnmenta nuklearnog reaktora (BWR)

Ovaj video pruža važne indicije koje ukazuju na to šta se zapravo desilo u 1. jedinici i zašto je eksplodirala.

Gundersen o Fukušimi: Rizik znatno potcenjen

Gundersen: Potcenjen rizik od posledica katastrofe u Fukušimi 5% mladih devojaka će dobiti rak ukoliko provedu 5 godina u sredini u kojoj pozadinsko zračenje iznosi 20 milliSv/y (milisiverta godišnje) Međutim, situacija je još gora. To ne podrazumeva tzv. žarišne čestice (odnosno interni vid radijacije koje one uzrokuju) i uzima u obzir isključivo kancere, a ne i druge posledice po zdravlje.

Fukušima/Japan: Šta nas očekuje u novoj nuklearnoj godini?

Japanska vlada, IAEA i TEPCO obmanjuju japanski narod i svetsku javnost: NE Fukušima je daleko od stabilnog stanja.

Gundersen identifikuje bezbednosne probleme u svim reaktorima dizajniranim poput onih iz Fukušime

Gundersen je zabrinut zbog toga što nuklearna industrija i Regulatorna komisija za nuklearnu energiju ne obraćaju pažnju na glavne bezbednosne probleme.

Fairewinds: Novi podaci potvrđuju ozbiljna oštećenja bazena sa potrošenim gorivom u NE Fukušima Daiči

Novi "Tepkovi" podaci koji su izmereni 19. i 20. avgusta ukazuju da su bazeni sa potrošenim gorivom u jedinicama 1, 2 i h havarisane NE Fukušima Daiči pretrpeli ozbiljna oštećenja.

Novi podaci potvrđuju prethodnu analizu Fairewindsa, dok se kontaminacija širi po Japanu i čitavom svetu

Novi podaci koje je objavilo troje naučnika sa Univerziteta Kalifornije San Dijego potvrđuju analizu Fairwindsa iz aprila kada je rečeno da se nuklearno jezgro u NE Fukušima Daiči palilo i gasilo nakon što je TEPCO izašao u javnost sa tvrdnjom da su reaktori ugašeni.

Arnie Gundersen: Uvod u nuklearnu energiju

Uvod u nuklearnu energiju: "Fairewinds" razmatra suštinske prednosti i mane procesa cepanja atoma radi kuvanja vode.

Smrtonosni nivo radijacije u Fukušimi: kakve su implikacije?

"Oni će naći još veće nivoe radijacije... Nuklearno jezgro je iscurelo i leži na podu kao palačinka dok prodire u dubinu..."