Fairewinds Energy Education

Radioaktivne poplave rekontaminirale Japan

Polovinom septembra ozbiljan tajfun je pogodio istočni Japan i stvorio poplave kakve nisu viđene u poslednjih 50 godina. Tokijska elekotroenergetska kompanija (Tepko), operater i vlasnik nuklearne elektrane Fukušima Daiči u kojoj je došlo do topljenja tri jezgra nuklearnih reaktora, priznala je da su drenažne pumpe u Fukušimi podbacile i da je radioaktivna voda još jednom pokuljala u Pacifik. Ali šta je sa izuzetno velikom količinom radioaktivnog cezijuma, stroncijuma i drugih izotopa koji su rasuti stotinama milja daleko od mestra nuklearne katastrofe koja tek treba da bude očišćena i koja je sada poplava premestila do sela koja su sada kontaminirana? Još jednom, glavni inžinjer Fervindsa, Arni Gundersen, je tu da bi nas informisao.

Dekomisija Fukušime Daiči: Sledite novac

Prava ljudska i ekološka cena ove katastrofe nuklearne energije se ne objavljuje i o njoj se ne diskutuje.

Nasleđe hladnog rata: Ogromna količina nuklearnog otpada u Hanfordu, SAD

Nuklearno postrojenje Hanford, koje se nalazi u blizini reke Kolumbija u državi Vašington, SAD, izgrađeno je u sklopu projekta Menhetn radi obrade plutonijuma za potrebe pravljenja nuklearnog naoružanja.

Ako ne možeš da pobediš - promeni pravila igre!

SAD i Japan pokušavaju da podignu granicu "bezbedne" izloženosti radijaciji. "Ako ne možeš da smanjiš nivo vode, ti podigni most", kaže pedijatarka i spisateljica Dr. Helen Koldikot (Helen Caldidott). U današnjem podkastu, Arni Gundersen (Arnie Gundersen) i Helen razmatraju zdravstvene rizike različitih vidova radioaktivnih emisija, zatim kako regulatorna tela i nuklearna indsutrija prikrivaju količinu tih emisija, i dokle se stiglo sa čišćenjem u Fukušimi. "Oporavak čitavog kraja nije moguć sve dok Tepko pravlja tim procesom", kaže Arni.

Nuklearne elektrane: Too Big To Fail

Najfascinantnija stvar u vezi sa posmatranjem nuklearne elektrane iz bliza je njihova ogromna veličina. One su tako impresivna dela građevine i dizajna, i teško je zamisliti da bi nešto tako robusno moglo da podbaci. U ovonedeljnom podkastu, saznajte zašto nuklearne elektrane doživljavaju neuspehe, i zašto je neuspeh životna činjenica koju industrija odbija da prizna.