Noam Chomsky

Razgovor o privatnosti - Snowden, Chomsky, Greenwald

Balans između nacionalne bezbednosti i kršenja prava građana od strane vlade bilo je tema panel diskusije u kojoj su učestvovali profesor Noam Chomsky sa MIT-a, NSA uzbunjivač Edward Snowden, i suosnivač i urednik sajta

Svi smo mi ... dopišite sami

Reakcija užasnutosti i odvratnosti zbog zločina je opravdana, kao što je i potraga za dubljim korenima, sve dok stalno imamo na umu neke principe. Reakcija bi trebalo da bude potpuno nezavisna od onoga što neko misli o ovom listu i onome što on proizvodi.

Noam Čomski: Šta je anarhizam?

18. novembra 2013. Noam Chomsky je govorio u MIT-jevom auditorijumu Vong (Wong) povodom svoje nove knjige "O anarhizmu".

Kratka istorija anarhizma

Ova široka tendencija ljudskog razvoja nastoji da identifikuje strukture hijerarhije, autoriteta i dominacije koje ograničavaju ljudski razvoj, i zatim im postavlja vrlo razuman zahtev: opravdajte se.

Intervju: Noam Chomsky vs. Barry Pateman

Barry Pateman i Noam Chomsky razgovaraju o anarhizmu, anarhističkom pokretu, aktuelnim tendencijama u savremenom anarhističkom pokretu, liberterskom socijalizmu, klasi, radu, tehnologiji itd.

Noam Chomsky vs. The Roots: Hip Hop Government in the Future

Hip-hop mešap govora Noama Čomskog "Government in the Future" (1970.) i The Roots "Concerto of the Desparado".

Beleške o anarhizmu

Za anarhiste, sloboda nije apstraktna filozofska ideja, već vitalna konkretna mogućnost da svako ljudsko biće dostigne puni razvoj svih svojih moći, sposobnosti i talenata, kojima ga je obdarila priroda i da ih okrene u društvenu korist.

Sam Christiansen i Noam Chomsky na studentskoj konferenciji Occupy Boston-a

Occupy Boston Student Summit12. feb. 2012.Harvard UniversitySam Roberts Christiansen, nastavnica, "Northeastern University"Noam Chomsky, profesor, "Mass. Institute of Technology"Produkcija: Charngchi Way, Boston IWW

Gubitak svijeta

Američki „stručnjaci“ za vanjsku politiku služe samo kao odjek američke imperijalne moći. Nužan je dugoročniji, širi pogled, smatra Noam Chomsky.

S one strane državnog socijalizma

7. septembra 2011. Noam Chomsky je posetio Motmakt (kontramoć) u Litteraturhusetu u Oslu, Norveška. Adrien Wilkins je razgovarao sa Chomskym o liberterskom socijalizmu i liberterskoj organizaciji.

Čomski: Buš muči, Obama jednostavno ubija

Čomski govori o protestu "Occupy Wall Street", začaranom krugu u kom finansijski kapital profitira na propasti socijalne infrastukture, skandaloznim iznosima koji se troše na predizborne kampanje u SAD, propasti sistema američke demokratije, kontinuitetu između Buša i Obame, kampanji ciljanog ubijanja koje sprovodi Obama, mržnji arapskog sveta prema Americi, arapskom proleću itd.