Noam Chomsky

Razgovor o privatnosti - Snowden, Chomsky, Greenwald

Balans između nacionalne bezbednosti i kršenja prava građana od strane vlade bilo je tema panel diskusije u kojoj su učestvovali profesor Noam Chomsky sa MIT-a, NSA uzbunjivač Edward Snowden, i suosnivač i urednik sajta

Svi smo mi ... dopišite sami

Reakcija užasnutosti i odvratnosti zbog zločina je opravdana, kao što je i potraga za dubljim korenima, sve dok stalno imamo na umu neke principe. Reakcija bi trebalo da bude potpuno nezavisna od onoga što neko misli o ovom listu i onome što on proizvodi.

Noam Čomski: Šta je anarhizam?

18. novembra 2013. Noam Chomsky je govorio u MIT-jevom auditorijumu Vong (Wong) povodom svoje nove knjige "O anarhizmu".

Kratka istorija anarhizma

Ova široka tendencija ljudskog razvoja nastoji da identifikuje strukture hijerarhije, autoriteta i dominacije koje ograničavaju ljudski razvoj, i zatim im postavlja vrlo razuman zahtev: opravdajte se.

Intervju: Noam Chomsky vs. Barry Pateman

Barry Pateman i Noam Chomsky razgovaraju o anarhizmu, anarhističkom pokretu, aktuelnim tendencijama u savremenom anarhističkom pokretu, liberterskom socijalizmu, klasi, radu, tehnologiji itd.

Noam Chomsky vs. The Roots: Hip Hop Government in the Future

Hip-hop mešap govora Noama Čomskog "Government in the Future" (1970.) i The Roots "Concerto of the Desparado".

Beleške o anarhizmu

Za anarhiste, sloboda nije apstraktna filozofska ideja, već vitalna konkretna mogućnost da svako ljudsko biće dostigne puni razvoj svih svojih moći, sposobnosti i talenata, kojima ga je obdarila priroda i da ih okrene u društvenu korist.

Sam Christiansen i Noam Chomsky na studentskoj konferenciji Occupy Boston-a

Occupy Boston Student Summit
12. feb. 2012.
Harvard University

Sam Roberts Christiansen, nastavnica, "Northeastern University"

Noam Chomsky, profesor, "Mass. Institute of Technology"

Gubitak svijeta

Američki „stručnjaci“ za vanjsku politiku služe samo kao odjek američke imperijalne moći. Nužan je dugoročniji, širi pogled, smatra Noam Chomsky.

Chomsky o Arapskom proleću i Occupy Wall Street

Na sebi svojstven karakterističan način i neumoljivom logikom Noam Chomsky govori o arapskom proleću, pokretu "Occupy Wall Stree", i ulozi leve inteligencije.

S one strane državnog socijalizma

7. septembra 2011. Noam Chomsky je posetio Motmakt (kontramoć) u Litteraturhusetu u Oslu, Norveška. Adrien Wilkins je razgovarao sa Chomskym o liberterskom socijalizmu i liberterskoj organizaciji.

Čomski: Buš muči, Obama jednostavno ubija

Čomski govori o protestu "Occupy Wall Street", začaranom krugu u kom finansijski kapital profitira na propasti socijalne infrastukture, skandaloznim iznosima koji se troše na predizborne kampanje u SAD, propasti sistema američke demokratije, kontinuitetu između Buša i Obame, kampanji ciljanog ubijanja koje sprovodi Obama, mržnji arapskog sveta prema Americi, arapskom proleću itd.