Sasha Lilley

ATG Radio | Against and Beyond - Intervju sa Krisom Diksonom

Aktivista i profesor Kris Dikson (Chris Dixon) razmatra antiautoritanu, antikapitalističku i nesektašku političku orijentaciju današnjih mladih radikala.

Nema alternative?

Od početka globalne finansijske krize, kapitelizam se smatra krivcem za mnoge nevolje sa kojima se svet suočava, od nejednakosti do uništenja životne sredine. Pa ipak, izgleda da nijedan drugi sistem nije održiv. Ali da li je to zaista tako? Novinar Ričard Svift (Richard Swift) procenjuje anarhizam, državni socijalizam, socijal demokratiju i zaokret ulevo u Latinskoj Americi. On se zalaže za ekosocijalizam i obaranje privrednoj rasta.

Društveni pokreti posle Occupy Wall Streeta

With a major climate march scheduled for this weekend, what's the state of social movements in this country? Arun Gupta contends that in the wake of Occupy Wall St, much has changed -- and much has not. He argues that the union-backed fight to raise the minimum wage and the upcoming march against global warming are bot

Radikalna reakcija

Corey Robin razmatra motivacije i snagu reakcionarne misli, te kako su konzervativci bili strasni učenici levičarskih pokreta.

Skraćenje radne nedelje, prevazilaženje rada

Pre više od jednog veka, Industrijski radnici sveta (IWW), ili Vobliji (Wobblies), zahtevali su uvođenje četvoročasovnog radnog dana. Da li bi i mi danas trebalo da razmislimo o nečem sličnom? Kathi Weeks istražuje zašto bi radikali trebalo da zamisle svet u kome rad nije ključna aktivnost naše egzistencije. Ona takođe razmatra skraćivanje radne nedelje, bez smanjenja plata, i garantovanje osnovnog prihoda.

Najsmrtonisniji izum na svetu?

Istoričar nauke Robert Proctor razmatra sadržaj cigareta u kome se - među ostalim bizarnim sastojcima - mogu naći arsen i radioaktivni polonijum, zatim čudnu epizodu nacističkog istraživanja duvana i načine na koje su profesori kupljeni od strane najmoćnije američke industrije.

Evaluacija kritične mase

Kako je malo okupljanje radikalnih bicikista i biciklistkinja u San Francisku inspirisalo biciklističke vožnje u 350 gradova širom sveta - u kojima ponekad učestvuje i do 80.000 ljudi?

Politički strah

Strah dominira našim društvom. Strah od zločina, strah od stranih terorista, kojima bismo mogli dodati i strah od naše vlade kao i strah od naših šefova i gazdi. Za neke liberalne mislioce, strah služi određenoj svrsi. Corey Robin razmatra problematičnost takvog poimanja i govori o nekim mestima u našem drušvu na kojima zaista vreba strah. (Repriza)

ATG Radio | Berardi o finansijama, poeziji i autonomiji

Franco Bifo Berardi, italijanski politički filozof, pisac i medijski teoretičar, razmatra novac, prekarni rad u eri informacija i pojačane alijenacije, i zašto bi mantra mogla da bude moćno oružje. On takođe govori o autonomističkom pokretu u Italiji 1970ih i svom učešću u ikonoklastičnoj piratskoj radio stanici iz Bolonje, Radio Alice.

ATG Radio | Zombiji, rad i katastrofizam

U novoj knjizi Katastrofizam, David McNally povezuje moćne kulturne odjeke zombija sa umrtvljujućim iskustvom najamnog rada i drugih svakodnevnih katastrofa pod kapitalizmom. Sasha Lilley, u svom radu u ovoj knjizi, opisuje dve verzije levičarskog katastrofizma i zašto bi trebalo da se klonimo oba.

Anatomija nereda

Razgovor Sashe Lilley za radio KPFA sa Rogerom Wilsonom iz Bristolske grupe za radikalnu istoriju.