Vandana Šiva

Sve što mi je potrebno da znam naučila sam u šumi

Danas, u doba mnogostrukih kriza, potrebno je da se pomaknemo od razmišljanja o prirodi kao o nekoj mrtvoj stvari ka uvažavanju njenog biodiverziteta, čiste vode i semena. Za ovo je sama priroda najbolja učiteljica.

HARDtalk: Vandana Shiva

Pogledajte kako Vandana Šiva neumoljivo rastura tendenciozna pitanja pritupe novinarke BBC-a.

Bože, miči se

Genetski inženjering nije igra sa lego kockicama u kojoj geni mogu biti premeštani na sve strane bez ikakvog uticaja na organizam ili životnu sredinu. Vreme je da vratimo prirodu i ljude natrag u narativ o tehnologiji. Vreme je da tehnologiju vidimo kao sredstvo, a ne kao cilj po sebi koji definiše novu fundamentalističku religiju putem koje korporacije postaju novi bogovi.

Marš protiv Monsanta je marš za život i slobodu

U ime Globalnog saveza za slobodu semena / Navdanja, Vandana Šiva poziva sve da 25. maja učestvuju u maršu protiv Monsanta. Takođe, ona poručuje da borba protiv novog fašizma ne sme biti svedena na jedan datum, već mora biti sastavni deo naše svakodnevice.

Veza između globalne ekonomske politike i nasilja nad ženama

Hrabra i odvažna devojka iz Delhija koja je bila žrtva grupnog silovanja, izdahnula je 30. decembra 2012. Ovaj članak je napisan u počast njoj i svim drugim žrtvama nasilja nad ženama.

Hrana u svjetskom kasinu

Hrana je naše životno sredstvo. Razvoj, obrada, transformacija i distribucija hrane obuhvaća 70% čovječanstva. Jesti hranu, to obuhvaća sve nas. Hrana još nije kultura, niti ljudsko pravo koje bi se uklopilo u aktualnu dominantnu prehrambenu ekonomiju. Špekuliranje i zarada imaju veliku ulogu u nacrtu proizvodnje i distribucije hrane. Smještanje hrane u svjetski financijski kasino jest projekt za glad.

Vandana Šiva: "Otkrijte šta je ispravno činiti. To je vaša dužnost.’

Ove nedelje u emisiji “Moyers and Company,” Bill Moyers je ugostio naučnicu, filozofkinju i aktivistkinju Vandanu Šivu, koja je, kako keže Moyers, postala "rok zvezda u globalnoj bici za genetski modifikovano seme".

Dr. Vandana Šiva o konferenciji Rio+20

Ukoliko se nastavi za privatizacijom prirodnih resursa neće biti ni slobode ni života

Vandana Šiva: Tradicionalno znanje, biodiverzitet i održiv način života

Intervju sa Dr Vandanom Šivom, jednom od najistaknutijih environmentalisitčkih, anti-GM aktivistkinja i pobornica ekološke zemljoradnje i održive poljoprivrede kao rešenja za klimatske promene, prehrambenu sigurnost, glad i mir.

Intervju sa dr Vandanom Shivom

Fizičarka, ekofeministkinja i aktivistkinja dr Vandana Shiva govori o svom projektu - Navdanya.

Kriza semena - Pretnja za prehranu i demokratiju

Patentiranje semena je dovelo do krize uzgajanja i prehrane – ali i do ogromnog profita za američke biotehnološke korporacije.

Samo za vlasnike automobila

Zahtjevi automobila za resursima nisu ograničeni samo na bezgranični apetit za naftom.