14 dana akcije za slobodu semena i hrane

Datum: 
Sreda, 2. oktobar (All day) to Sreda, 16. oktobar (All day)
Mesto: 
Ceo svet

Nalazim se u Navdanjinoj banci semena, gdje već više od 25 godina, brižno i s ljubavlju, čuvamo svako seme na koje naiđemo. Ovo je mjesto koje mi daje najdublju radost, najdublju nadu, najdublji mir. Mir, zato što ovdje nema sukoba, između biljaka ili za biljke, ovo je zajednička banka semena koja se deli kao opšte dobro. Radost, zato što je život radost, umeće života je umeće radosnog življenja. I nadu, zato što živimo u vremenu u kojem čudesno pamćenje [koje je sadržano] u svakom od ovih semena, pamćenje zemlje, pamćenje naših predaka, pamćenje evolucije... čitavo to pamćenje šačica korporacija namerava da izbriše u roku od svega nekoliko godina, kako bi mogli da pigrabe dobit putem genetskog modifikovanja semena.

I zato vas pozivamo da se pridružite pokretu za slobodu semena i hrane, naročito tokom četrnaest dana aktivizma od 2. oktobra, godišnjice Gandhijevog rođendana, do 16. oktobra kog su Ujedinjene nacije proglasile Svetskim danom hrane.

Gde god pogledate usvajaju se zakoni koji stavljaju van zakona suverenitet semena i suverenitet hrane.

Savet Europe pokušava da izglasa zakon na osnovu kog posedovanje lokalnog semena postaje nezakonito.

Kolumbija: na ulicama se puca na uzgajivače, zato što je američko-kolumbijski Sporazum o slobodnoj trgovini uveo pravo na intelektualno vlasništvo na seme, a Kolumbijci seme smatraju svojim zajedničkim nasleđem.

Afrika: doneti su zakoni za usklađivanje, bez obzira na to da li se radi o pravima uzgajivača ili o patentima i obaveznoj registraciji.

Različiti načini gušenja slobode raspolaganja semenom, gušenja slobode uzgajivača i gušenja slobode običnih građana koji bi hteli da biraju iz diverziteta, koji bi hteli da znaju šta jedu. I to je razlog zašto želimo zakone o obeležavanju.

U Kaliforniji je bitka za obeležavanje [proizvoda koji sadrže GMO]  izgubljena zbog 40 miliona dolara koje je na to potrošila industrija.

Ali, u svakoj državi u SAD, bio to Vašington, ili Havaji, ljudi traže jednostavnu slobodu: pravo da znaju šta jedu.

Kako je moguće da demokratije ne dozvoljavaju ta temeljna prava?

Gandi nas je učio da dok god postoji ideja da se moramo povinovati nepravednim zakonima, do tada će postojati ropstvo.

Zato je odbio da poštuje zakone aparthajda Južne Afrike; zato je Martin Luter King, prije 50 godina, sa pokretom za građanska prava, govorio o snu, snu u kojem će svi biti slobodni tako što će biti jednaki.

To je san koji mi nastavljamo, san za sve vrste, svakog leptira, svaku pčelu, svaku glistu, da svaki organizam iz zemlje da bude slobodan, svako seme svakog useva da slobodno evoluira; najsitnijeg uzgajivača i najmanje dijete da ima slobodu da posadi seme i da ubire njegove plogove u budućnosti.

Zato vas pozivamo da u svojim zemljama identifikujete zakone koji oduzimaju ove slobode: zemlje, [biljnih i životinjskih] vrsta i ljudi.

Identifikujte ih i hajde da sa njima uradimo ono što je Gandi uradio sa britanskim Zakonima o soli.

Recite im da se nećemo povinovati.

Britanci su pokušali da monopolizuju proizvodnju soli. Gandi je otišao do plaže, uzeo so i rekao: "Proizvodićemo svoju so, nećemo se povinovati".

Nepravednim zakonima se ne treba povinovati, a 2. oktobar 2013. bi trebalo da bude proslava nepoštovanja nepravednih zakona o ropstvu semena kako bismo imali slobodu semena.

A 16. oktobar je Svetski dan hrane (i svetski dan borbe protiv kompanje McDonald's, prim. prev.).

Pre toga, 12. oktobra moramo protestovati. Ponovićemo Marš protiv Monsanta, otićićemo pred njihova vrata, svuda, i reći im: "Možete kupiti sve Blackwatere na svetu, možete poslati obaveštajce da uhode svaku naučnicu i aktivistkinju - mi se ne bojimo.

Mi nećemo dozvoliti da Monsantova vladavina putem Monsantovog zakona modelira naše sjeme, našu poljoprivredu, našu hranu.

16. oktobra Monsanto je dodelio sebi Svetsku nagradu za hranu za spašavanje sveta od gladi.

72% svjetske hrane dolazi od malih poljoprivrednka.

Junaci prave hrane su baštovani i mali poljoprivrednici, naše majke i naše bake, kuvari iz komšiluka, baštovani sa pijace.

Hajde da 16. oktobra prepoznamo i odamo priznanje junacima prave hrane koji nam daju pravu hranu.

Hajde da proslavimo darove i raznovrsnost prirode, hajde da proslavimo svaku osobu koja čini mogućim siguran, zdrav, hranjiv prehrambeni sistem.

Hajde da proslavimo našu slobodu semena i hrane i posvetimo se njenoj odbrani, bez obzira na to koliko bi korporacije želele da preuzmu naše seme i hranu. To im nećemo dozvoliti.

I kada ustanemo zajedno kao jedno čovečanstvo, svako od nas na svojem malom mestu ali u našoj svesti jedno, jedno u solidarnosti, jedno u zajedničkoj posvećenosti slobodi semena i slobodi hrane, mi smo jači od većine brutalnih korporacija i njihovih diktatura.

Slavićemo sa vama tokom četrnaest dana akcije.

- Vandana Shiva calls you to Act for Seed and Food Freedom, 2-16 October 2013: http://bit.ly/ACT2-16Oct13
- Add your Actions & Real Food Heroes to the Seed Freedom Map: http://seedfreedom.in/seed-freedom-map/
- Ideas for Action: http://bit.ly/ActSeedFreedom
- Help us create multi-lingual subtitles for this video: http://seedfreedom.in/seed-freedom-in...

Join Seed Freedom online:

Website: http://www.seedfreedom.in
Twitter: https://twitter.com/occupytheseed
Facebook: https://www.facebook.com/savetheseed
Act for Seed & Food Freedom Facebook event: https://www.facebook.com/events/51240...
YouTube: http://www.youtube.com/user/occupythe...
Seed Freedom Map: http://seedfreedom.in/seed-freedom-map/

For more information write to: info [at] seedfreedom.in