Save Rosia Montana
Save Rosia Montana

4. forum protiv bespotrebnih i nametnutih mega projekata, Rosia Montana, Rumunija

Datum: 
Četvrtak, 8. maj (All day) to Nedelja, 11. maj (All day)
Mesto: 
Roșia Montană, Rumunija
Upad: 
Putni troškovi

Dragi prijatelji,

4. forum protiv bespotrebnih i nametnutih mega projekata biće održan u selu Rosia Montana (Roșia Montană), Rumunija, od 8. do 11. maja 2014.

Cilj ovogodišnjeg foruma je jačanje veza između različitih borbi u Evropi i šire, sa fokusom na kampanje iz Istočne Evrope.

Zahvaljujući ekonomskoj krizi u Evropi, mnogi ljudi su postali kritičniji prema kapitalizmu, prema pohlepi korporacija i političarskoj žudnji za vlašću. Ali na početku krize, većina istočnoevropljana/ki su ćutali/e. Nakon 45 godina totalitarnog komunizma, kapitalizam se činio kao dobra ideja. Onda se „san o demokratiji“ pretvorio u noćnu moru.

Bespotrebne nametnute mega projekte koji su izgrađeni od strane totalitarnih režima u „slobodnom svetu“ zamenjeni su bespotrebnim nametnutim mega projektima multinacionalnih korporacija. Malo po malo, nastali su građanski pokreti, pojavile su se mreže solidarnosti i počele su da rastu ekološke i socijalne kampanje u većini istočnoevropskih zemalja. Usred sveopšte korupcije i ofanzive konzumerizma, ove kampanje su naučile ljude kako izgleda prava demokratija, zašto je pravo na protest suštinski važno i da svaka korporacija i svaki mega projekat treba biti zaustavljen.

Ove godine se sastajemo u Rosia Montani, rodnom mestu najveće ekološke i socijalne kampanje u Rumuniji („Salvaţi Roșia Montană“), koja se bori protiv predloženog projekta najvećeg rudnika zlata u Evropi. Mi želimo da podržimo jedni druge, mi želimo da saznamo više jedni o drugima i mi želimo da zajedno dođemo do rešenja. Mi treba bolje da se koordinišemo, mi treba da poboljšamo naš otpor i mi treba da delujemo zajedno.

Mi vas pozivamo da nam se pridružite u Rosia Montani, da učestvujete u forumu i da doprineseti borbi za zaštitu ljudi, zemlje i prirode a protiv bespotrebnih i nametnutih mega projekata u Evropi i na svakom drugom mestu!

Rosia Montana je opština sa oko 2500 stanovnika, okrug Alba na planini Apuseni zapadne Transilvanije, Rumunija. Ona se nalazi oko 90 km od Alba-Iulije i 140 km do Cluj-Napoce i do nje je lako doći javnim prevozom.

Spisak prevoza do i od Rosia Montane će biti dostupan na sajtu www.rosiamontana.org/fauimp4. Međutim, ako je potrebno, obezbedićemo vam pomoć za planiranje puta.

Iako nismo u stanju da vam platimo putne troškove, novac ne bi trebalo da spreči vaše učešće. Ako ste u takvoj situaciji ili znate ljude koji bi stvarno želeli da učestvuju i ne mogu da priušte putne troškove, molimo vas da nam pišete i mi ćemo pokušati da učinimo sve što je u našoj moći da pronađemo rešenje.

Učesnici se mogu smestiti u štatorima, u besplatnom kampu, u blizini šatora sa kuhinjom i za radionice. Zato, molimo vas da ponesete svoj šator, dušek i vreću za spavanje. Za naknadu od 9€ ili manje, možemo da vam obezbedimo smeštaj kod meštana. Ta naknada ujedno predstavlja podršku meštanima koji učesnicima ustupaju svoje kuće.

Molimo vas da vodite računa o tome da može biti hladno na planini, pa vas molimo da sa sobom ponesete toplu odeću i čizme za kišu.

Ukoliko želite da učestvujete, molimo vas da popunite dole navedeni aplikacioni formular i da nam ga pošaljete do 20. marta: http://tinyurl.com/qjgbjd4.

Takođe, ako znate ljude koji bi želeli da učestvuju a nisu dobili pozivnicu, molimo vas da nam slobodno iznesete svoje predloge.

Većina neophodnih informacija će biti dosupna na sajtu www.rosiamontana.org/fauimp4, ali ako imate išta da pitate molimo vas da nam pišete na: fauimp4 [at] rosiamontana.org.

Vidimo se na Rosia Montani!

FaUIMP 4 Team