9. Antifa Fest, Pula

Datum: 
Četvrtak, 8. novembar 18:00 to Nedelja, 11. novembar 4:00
Mesto: 
Karlo Rojc
Adresa: 
Pula

Udruga Monteparadiso i njezin AFF tim s ponosom vas pozivaju na deveto izdanje svojega Antifašističkoga Festivala u Puli, popularno znanog kao ANTIFA FEST (AFF). Nakon još jedne godine ispunjene glazbenim manifestacijama, ponovno se vraćamo na staze dobro znanog edukativnog koncepta te vam, u to ime, pripremamo bogat program s aktualnim temama. Glavno je mjesto radnje Monteparadiso Hacklab (prizemlje CGU Rojc, Gajeva 3) gdje će se u tri dana ovogodišnjeg AFF-a održati šest predavanja, nekoliko videoprojekcijskih blokova te biti postavljen izložbeni dio festivala. Ove godine družit ćemo se i u prostorijama Dr. Inata (3. kat CGU Rojc) gdje će Go Go Wrighters održati svoju novu predstavu, a kako se dan bude približavao kraju, spustit ćemo se u Monteparadiso Podzemlje gdje ćemo se zabaviti uz nastupe bendova iz nezavisnog underground miljea.

U nastavku pročitajte što nas očekuje na 9. AFF-u, a sve opširnije informacije o samom festivalu sljedećih dana potražite na službenim stranicama gdje se nalaze i opisi pojedinih dijelova programa.

www.antifa-fest.20m.com / www.facebook.com/antifafestpula / www.myspace.com/antifafestpula

Vidimo se u četvrtak, 8. studenog na otvorenju 9. AFF-a!!

Program:

Četvrtak, 8. XI.

18:30 – MP Hacklab – Festivalski odabir filmova Pulske Filmske Tvornice
19:30 – MP Hacklab – „Estetika potlačenog“, predavanje, vodi Aleksandar Bančić iz Pule
21:00 – Dr. INAT - „putITin“ predstava u izvedbi Go Go Wrighters iz Pule

Nepokoreni Grad 2012 i Bukanojz će se predstaviti sa svojim izložbama u MP Hacklabu, a koje će se moći pogledati za vrijeme trajanja službenog programa.
Nakon predstave, u MP Hacklabu slijedi opuštena feštica za početak 9. AFF-a uz glazbeni odabir DJ Filja.

Petak, 9. XI.

17:00 – MP Hacklab – prikazivanje videouradaka sa festivala Nepokoreni Grad 2012, Karlovac.
18:00 – MP Hacklab – „Politički ekofeminizam u Trećem svijetu“, predavanje, vodi Dina Marijanović iz Zagreba
19:30 – MP Hacklab – „Riot Grrl pokret – feminizam u subkulturi“, predavanje, vodi Ines Virag iz Zagreba

22:00 – MP Podzemlje - AFF koncert

ANTARES (It) – speed punk'n'roll
www.myspace.com/antarespeedrock
BLACK GUST (Zg) – hcpunk
http://tinyurl.com/BlackGustFB
PROTEST MOZGA (Labin) - hcpunk
http://www.myspace.com/protestmozga

Upad: 25 kn

Subota, 10. XI.

15:30 – MP Hacklab – videoprojekcija „Chasseurs de skins“, dokumentarni film, Francuska 2008.
17:00 – MP Hacklab - „Novi desni ekstremizam", predavanje, vodi Antonio Čelan iz Pule
18:30 – MP Hacklab – „Kako istraživati punk?“, predavanje, vodi Ivana Mijić iz Zagreba
20:15 – MP Hacklab – „Aktualnosti naše regije“, predavanje i diskusija, vodi Dean Cukon iz Pule

22:00 – MP Podzemlje – AFF koncert

POSLJEDNJI BUNKER (Buzet) – punkrock/ska
http://tinyurl.com/P-Bunker-FB
PUBLIC DISGRACE (Pula) – hcpunk
http://publicdisgracepula.bandcamp.com/
LA GHENGA DEL FIL DI FERRO (It) – punkrock/street
http://www.myspace.com/laghengadlfildiferro

Upad: 25 kn

-----------------------------------

(nekoliko informacija o festivalu)

ANTIFA Festival prvi se put održao 25. 12. 2004. u Monteparadiso Podzemlju (Klub) kao jedna od reakcija na nemile događaje iz studenoga te godine kada su pripadnici pulskog ogranka Blood & Honoura, osvjedočeni neonacisti, napali dvoje ljudi i nanijeli im vrlo ozbiljne ozljede. Kao središnja javna reakcija, 27. 11. 2004. organizirao se veliki mirovni prosvjed "Ne nasilju - ne fašizmu!" u samom centru Pule, a AFF se svojim prvim izdanjem predstavio kao supkulturna punk/hc glazbena večer bendova koji kroz glazbu progovaraju o problemu fašizma danas. Koncept festivala mijenja se 2005. i od tada se razvija u sljedećem smjeru: AFF je zamišljen kao spoj edukacije (predavanja, diskusije, radionice i videoprojekcije), logističke i konkretne podrške neafirmiranim umjetnicima (izložbe, autorski videouradci) na način da im festival pruži prostor za prezentiranje svojega rada, te glazbene podrške neafirmiranim bendovima (putem glazbenog dijela festivala). Za termin festivala te godine odabrana je prva polovica studenog s namjerom da se svake godine podsjeti na brutalan napad nazi-skinheada na naše prijatelje i sugrađane. Tako ostaje do današnjih dana. Od 2005. na AFF-u se odradio niz uspješnih predavanja, diskusija i videoprojekcija koje su se ticale antifašizma, kritike neonacizma/neofašizma i problematike diskriminirajućih diskursa u političkom životu prošloga stoljeća, slobodnih licenci - creative commonsa, spolnih i rodnih identiteta, povijesnih činjenica o Španjolskom građanskom ratu, nezavisne glazbene scene, obiteljske problematike, supkulturne priče i mnogočega drugoga. Predavači su mahom studenti, aktivisti raznih organizacija civilne scene, ali i fakultetski predavači poput Tarika Kulenovića, Benjamina Perasovića, Ivane Mijić, Nikole Petkovića, Hillary Pilkington (Warwick, UK), Edgara Buršića i drugih.

Cilj festivala bio je i bit će upozoravanje na desni radikalizam u zemlji i regiji, uz jasnu poruku da se progovaranje o fašizmu nikad nije ticalo isključivo supkulture nazi-skinheada, već se radi o puno široj problematici.

AFF je oduvijek inzistirao na tome da svojim poklonicima i posjetiteljima ponudi što više kvalitetnog materijala u zamjenu za nikakvu ili minimalnu cijenu.

Edukativni programi na AFF-u u potpunosti su besplatni, a za koncertni dio u MP Podzemlju plaćat će se karta (25 kn po danu) što će nam poslužiti da pokrijemo financijski trošak putovanja za sudionike festivala.
AFF je organiziran pod okriljem Udruge MONTEPARADISO.

U realizaciji ovogodišnjeg programa pomažu sljedeće organizacije, i na tome im puno hvala:
Savez udruga Rojca (SUR), Dr. INAT, Udruga Sinestezija, Pulska Filmska Tvornica, Udruga Domaći (Karlovac).

Vidimo se uskoro, na 9. ANTIFA Festivalu!!

www.antifa-fest.20m.com
www.myspace.com/antifafestpula
antifa.fest.pula [at] gmail.com