AKO I JEDNO STABLO PADNE: priča o Frontu za oslobođenje Zemlje

Datum: 
Četvrtak, 16. februar 20:00
Mesto: 
Kulturni centar REX
Adresa: 
Jevrejska 16
Upad: 
100 dinara

AKO I JEDNO STABLO PADNE: priča o Frontu za oslobođenje Zemlje
(SAD, 85', 2011)
Režija: Maršal Kuri
Filmski festival Slobodna zona u svom februarskom izdanju predstavlja vam ovogodišnjeg kandidata za Oskara u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma. Kroz fascinantno istraživanje savremenog revolucionarnog pokreta, sa puno detalja i teških pitanja o mogućnosti promene unutar ili van sistema države, u filmu se preispituje uloga današnjih revolucionara u svetu "opsednutom" žigosanjem svih disidenata kao terorista.

Sinopsis:
Film "Ako i jedno stablo padne: priča o Frontu za oslobođenje Zemlje" donosi nesvakidašnji prikaz radikalne ekološke aktivističke grupe koju FBI naziva "najvećom američkom terorističkom pretnjom". Radeći u odvojenim anonimnim ćelijama, bez centralnog liderstva, Front je godinama podmetao spektakularne požare protiv preduzeća koja je optuživao za uništavanje okoline: kompanija za seču drva, klanica divljih konja, kao i 12 miliona dolara vrednog ski-centra u državi Kolorado. Kroz priču o transformaciji jednog člana Fronta, Daniela Mekgovana, film dokumentuje neverovatnu priču o usponu i padu te organizacije u periodu od 1995. do rane 2001. godine, kada su se ekološki aktivisti borili protiv kompanija koje se bave drvnom industrijom.

O reditelju:
Maršal Kuri (Marshall Curry) je cenjeni je dokumentarista čiji je prvenac "Ulična borba" bio nominovan za nagrade Oskar i Emi. Godine 2005. Kuri je uvršten u „25 novih lica nezavisnog filma" u Filmmaker Magazine-u. Međunarodna asocijacija dokumentarista (IDA) mu je dodelila nagradu "Jacqueline Donnet Filmmaker Award", a 2007. godine je primio međunarodnu nagradu "Trailblazer" na MIPDOC u Kanu.

Festivali i nagrade: Nominacija za Oskara u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma, 2012.
Nagrada za montažu dokumentarca, Međunarodni filmski festival Sandens, 2011.
Najbolji dokumentarac, Filmski festival u Nešvilu, 2011.
Filmski festival u Bergenu, 2011