Dvogodišnjica Društvenog centra

Datum: 
Četvrtak, 8. maj 18:00
Mesto: 
Društveni centar
Adresa: 
Kineska četvrt, Novi Sad

DC obeležava 2 godine od kada se nalazi na sadašnjem mestu. U tom periodu su održani brojni koncerti, benefiti, radionice, projekcije, žurke.

Pozivamo vas da, uz klopu i projekciju filma "Noise & Resistance" ,proslavimo zajedno ovaj jubilej.

Možda je ovo dobar trenutak da uputimo apel svim ljudima da svojom energijom i idejama doprinesu još sadržajnijem programu u DC-u. Verujemo da u ovoj močvari i dalje ima veliki broj ljudi koji vide alternativu vladajućem sistemu koji nas svakodnevno degradira kao ljudska vića.

Do It Yourself!!

DC Crew

18h: vegan klopa

20h: projekcija filma: NOISE AND RESISTANCE: Voices from the DIY Underground (dokumentarni film, 94 min., Nemačka, 2011.)

Dokumentarni film autorki iz Berlina, Frančeske Araika Anrade i Džulije Ostertag, predstavlja aktuelnu underground scenu i supkulturne pokrete, i to onaj deo koji je još uvek ostao veran „Do it yourself“ idejama.

„Do it youself“ pristup u muzičkoj, ali ostalim sferama umestnosti, razvio se u drugoj polovini 70-ih, zajedno sa pank pokretom, kao alternativni model vladajućim društvenim i ekonomskim sistemima.

noiseandresistance-dvdcover.jpgI same autorke su dugogodišnje učesnice na sceni koje predstavljaju u svom filmu, tako da im nije teško da iz prve ruke prenesu način delovanja DIY scene, pa se u filmu pojavljuju jedni od prvoboraca iste, pripadnici CRASS kolektiva, preko skvotera iz Barselone, ruskih antifašističkih skinsa i pankera koji trpe represiju državnih organa, nezavisni izdavač iz Londona, riot grrrl bend iz Švedske, pa do nemačke kvir hip hoperke i „underground“ teatra, koji su dokaz da su do it yourself ideje odavno prešle okvire panka, ali i muzike uopšte.

Scena koja je veoma povezana na internacionalnom nivou još uvek se uspešno odupire komercijalizaciji, i iskazuje beskompromisnost prema kapitalizmu i konzumerizmu, ali i konzervativnim idejama i bilo kakvoj vrsti diskriminacije.

Ovde se radi o delu punk/hardcore scene koji nećete videti u mejnstrim medijima. Bendovi ne izdaju za velike izdavačke kuće koje bi ih terale da prave prijemčiviju muziku, niti se festivali organizuju pod sponzorstvima korporacija. Ovde je punk više od tinejdžerske faze i nostalgičnog relikta prošlosti.

Takođe, učesnici u filmu diskutuju o tome koliko je ovaj pristup u praksi moguć kao alternativa kapitaliskičkom sistemu.