Global Frackdown 2
Global Frackdown 2

Global Frackdown 2

Datum: 
Subota, 19. oktobar (All day)
Mesto: 
Ceo svet

Tokom prvog globalnog „Frackdown-a“ koji je održan u septembru 2012. u više od 20 zemalja održano je 200 akcija u mesnim zajednicama protiv hidrauličnog frakturisanja, ili frakinga, rizične tehnike koja koristi milione litara vode, peska i hemikalija da bi razbijanjem škriljnih stena duboko ispod zemlje oslobodila prethodno nedostupna ležišta nafte i gasa. Naftna i gasna industrija su potrošile milione dolara na ulickane PR kampanje i lobiranje na visokom nivou da bi se kupila mogućnost ekstrakcije fosilnih goriva iz naših zajednica sa što je moguće manje javne kontrole, dok uništavaju naše vodne resurse i našu klimu.

Dok industrija naporno radi na zaštiti svojih profita i nadglašava zahteve širom sveta za čista, obnovljiva goriva, postoji sjajan pokret koji radi na zaštiti naših globalnih resursa od frakinga.

Zajedno kao pokret, od prvog globalnog frakdauna, mi smo (se):

 • doneli je više od 336 mera protiv frakinga, ubrizgavanja otpadne vode i iskopavanja peska za fraking u zajednicama širom Sjedinjenim Državama

 • izdejstvovali usvajanje moratorijuma na fraking od strane Komisije za basen reke Delaver

 • doprineli zabrani frakinga u Longmontu, Kolorado

 • izdejstvovali usvajanje moratorijuma na neodređeno vreme u Vermontu

 • izborili se za produženje zabrane frakinga u Bugarskoj i Francuskoj, uprkos intenzivnom pritisku od strane industrije

 • izvršili pritisak za uvođenje moratorijuma u više evropskih regiona

 • sproveli lokalni referendum o frakingu u Rumuniji, kojim je obačen fraking sa više od 90 posto glasova

 • izvršili pritisak u Nemačkoj u korist zabrane frakinga u oblastima u kojima se nalaze rezerve vode za piće.

 • Izdejstvovali usvajanje moratorijuma na fraking u Holandiji i Češkoj Republici

 • oragnizovali da pružimo otpor frakingu u zajednicama u Argentini, Tunisu, Alžiru, Maroku i Egiptu

 • podstakli uvođenje novih zakona za procenu uticaja nekonvencionalnog gasa u Australiji

 • odložili fraking u Južnoj Africi i Republici Irskoj

 • primorali Evropsku Uniju da počne sa analiziranjem rizika od frakinga u Evropi

 • Ubedili 262 člana evropskog parlamenta – više od trećine – da glasaju u korist hitnog moratorijuma na škriljni gas

Globalni frakdaun će ujediniti zabrinute građane/ke svuda na svetu u danu akcije 19. oktobra 2013. da bismo poslali poruku izabranim zvaničnicima u našim zajednicama i širom sveta da mi želimo da u budućnosti energija koju budemo koristili bude čista i obnovljiva, a ne prljava, zagađujuća fosilna goriva. Put do budućnosti u kojoj ćemo koristiti obnovljivu energiju ne vodi preko škriljnog gasa. Klimatolozi upozoravaju da će dalja ekstrakcija i spaljivanje fosilnih goriva dovesti do katastrofalnih klimatskih promena.

Dok naftna i gasna industrija eskaliraju svoju ofanzivu odnosa sa javnošću, od kritičnog je značaja da se čuje glas odozdo. Fraking je inherentno opasna tehnologija i šrkiljni gas nije gorivo za premošćavanje do ekonomije koja će imati malu potrošnju ugljenika. Vreme je da razotkrijemo žudnju naftne i gasne industrije za profitom na uštrb naših zajednica i naše životne sredine. Vreme je da pozovemo političare na odgovornost. Vreme je za drugi globalni frakdaun.

Učesnici globalnog frakdauna će organizovati dešavanja u svojim zajednicama sa ciljem da utiču na donosioce odluka i zahtevaju od njih da se usprotive frakingu, ujedinjeni oko zajedničke misije koja poziva na zabranu frakinga i investiranje u čistu energiju budućnosti.

Da li ste spremni za frakdaun? Upišite se i podržite dan akcije ili budite domaćin dešavanja u svom kraju.