Projekcija filma "Problem percepcije"

Datum: 
Četvrtak, 22. mart 20:00
Mesto: 
Filozofski fakultet Beograd

Pozivamo vas na projekciju dokumentarnog filma Ivana Mandića, Problem percepcije (2011), koja će se održati u Amfiteatru Filozofskog fakulteta u Beogradu u 20 časova.

Film govori o dve suprotstavljene percepcije rehabilitacije ravnogorskog četničkog pokreta: jedna percepcija, koja osuđuje i problematizuje zvaničnu rehabilitaciju ovog kolaboracionističkog pokreta, proističe iz vizure potomaka žrtava četničkih zločina, dok druga percepcija, koja afirmiše i normalizuje zvaničnu rehabilitaciju ovog pokreta, dolazi iz vizure sledbenika i afirmatora istorijskog nasleđa ravnogorskog četničkog pokreta.

Okosnicu filma čine rekonstrukcije dva masovna četnička pokolja nad seoskim stanovništvom u Vraniću pokraj Barajeva (21-22. decembar 1943) i Drugovcu pokraj Smedereva (29. april 1944). U filmu je moguće videti i deo razgovora autora sa Veselinom Kuzmanovićem, jednim od učesnika zločina u Vraniću, koji se pre 20 godina vratio u Srbiju iz emigracije. Kuzmanović nije sudski procesuiran, niti su istražni organi iskazali zanimanje za činjenicu da neposredan učesnik ratnog zločina već 20 godina nesmetano boravi u našoj zemlji, iako su potomci žrtava pokolja u Vraniću pokušavali da ukažu na ovu nedopustivu činjenicu.

Takođe, pozivamo sve protivnike/ce rehabilitacije Draže Mihailovića na protest ispred zgrade Višeg suda u Timočkoj 15, u petak 23. marta, sa početkom u 10 časova.

Protiv rehabilitacije ratnog zločinca Draže Mihailovića