Projekcija filma: "Soil Struggle and Justice: Agroecology in the Brazilian Landless Movement"

Datum: 
Četvrtak, 26. jun 19:00
Mesto: 
Infošop Furija
Adresa: 
Inex Film, Višnjička 76, Beograd

Ovaj dokumentarac prati jednu zadrugu MST (Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra – Pokret radnika bezemljaša) u južnom Brazilu, koja se izborila za zemlju, a potpom na njoj počela da primenjuje ekološku agrikulturu ili agroekologiju. Ovaj prelaz služi kao primer za moguć održiviji način ruralnog života. Njihov model bi mogao da zemljoradnicima omogući bolji život, proizvodi kvalitetniju hranu istovremeno održavajući niske cene i doprinese održivijem životu na planeti.

„Ono što me je pokretalo je to što ova mala grupa stvarno pokazuje, u praksi, zapanjujuću alternativu trenutnoj proizvodnji hrane i ruralnom životu. Oni demonstriraju kako zadružna zemljoradnja koja koristi agroekološke metode može da stvori dobar život za male farmere, hranu visokog kvaliteta/niske cene i oporavi zemlju. Tokom eksperimenta oni su zapravo vratili tlo u život!“

*

Brazilski Pokret radnika bezemljaša je masovni društveni pokret, koji su osnovali ruralni radnici i svi oni koji žele da se bore za zemljišne reforme, a protiv nepravde i društvene nejednakosti u ruralnim oblastima.

MST je rođen kroz proces okupiranja latifundija (velikih imanja) i postao je nacionalni pokret 1984. Tokom više od dve decenije, pokret je izveo preko 2.500 okupacija zemlje, sa oko 370.000 porodica – porodica koje danas žive na 7,5 miliona hektara zemlje koju su izborili okupacijama. Putem organizovanja, ove porodice nastavljaju da se bore za škole, kredite za zemljoradničku proizvodnju i zadruge, i pristup zdravstvu.

U Brazilu trenutno postoji oko 900 kampova, u kojima živi 150.000 bezemljaških porodica. Oni u kampovima, kao i oni koji su se naselili, ostaju mobilni, spremni da koriste svoja građanska prava, boreći se za ostvarenje svojih političkih, društvenih, ekonomskih, kulturnih i prava na zdravu životnu sredinu.