Protest protiv izmene Zakona o dobrobiti životinja

Datum: 
Subota, 29. oktobar 13:00
Mesto: 
Ispred Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede
Adresa: 
Nemanjina 22-26, Beograd

U subotu 29.10.2011. godine Udruženje "Feniks" organizuje protest kao reakciju na najavljenu mogućnost izmene Zakona o dobrobiti životinja i to u članovima koji regulišu način rešavanja problema napuštenih životinja. Smatramo da nadležni organi ne sprovode doneti Zakon i podzakonske akte što za posledicu ima neadekvatno rešavanje problema napuštenih životinja. Nasuprot tome, predstavnici institucija pokušavaju da dezinformišu javnost kako postojeće Strategije i legalne procedure nisu efikasne, a u tome imaju podršku medija koji doprinose stvaranju opšte panike i masovne histerije.

Iz tog razloga zahtevamo da se zaista krene sa doslednim neselektivnim sprovođenjem Zakona o dobrobiti. Takođe ovim putem iskazujemo naše izričito neslaganje sa apsurdnim mogućim izmenama postojećeg zakona.

Od nadležnih zahtevamo da ako nisu u stanju da sprovode Zakone i reše problem daju ostavke na svoje funkcije i vođenje ovog sektora prepuste onima koji su sposobni da to učine.

Pozivamo sve Organizacije za zaštitu životinja i građane da nam se pridruže i da zajedno sprečimo moguću izmenu zakona i insistiramo na doslednoj primeni postojećeg.Sprečimo da nasilje nad životinjma još jednom poprimi legalni i institucionalizovani oblik.