Title Text: 
00:00
 
Alt Text: 
00:00
 
Rat počinje ovde
Rat počinje ovde

Rat počinje ovde – razgovor o militarizaciji društva i nadolazećim ratovima

Datum: 
Utorak, 22. april 19:00
Mesto: 
Infoshop u InexFilmu
Adresa: 
Višnjička 76, Beograd

Razgovor o kampanji “Rat počinje ovde” i strateškom dokumentu za 2020. godinu koji je izdao NATO. Kako se u gradovima očekuje porast populacije i konflikata, dokument se odnosi na pripremanje vojske za suzbijanje pobuna u megagradovima.

Za Nemačku je postalo normalno da opet vodi ratove. Nemačke trupe su na Kosovu, obali Somalije i u Avganistanu. Takođe, u Nemačkoj je bilo govora i o neposrednom uključivanju u građanski rat u Siriji i invaziji na Mali, rame uz rame sa Francuskom. Takođe su se promenili i lažni izgovori koji se koriste za opravdavanje ratova. U početku je to bila odgovornost zbog holokausta, zatim smo branili slobodu u Avganistanu, a sada branimo nemačke interese u globalizovanom svetu.

Istovremeno, unutrašnja Evropa biva sve više militarizovana. Gube se razlike između vojske i policije. Bundesver (nemačka vojska) ima svoje predstavnike u regionalnim jedinicama zaduženim za hitne slučajeve, a sada im je dozvoljeno i da pomažu policiji prilikom demonstracija. Uporedo s tim Evropa radi na izgradnji graničnog režima osmišljenog da zaustavi svakoga ko namerava da potraži život unutar njenih granica. Ozloglašeni Frontex, formalno granična policija, “štiti” te granice primenom brutalnog nasilja i kršenjem svih ljudskih prava.

Gefehtsubungscentrum (Gefechtsübungszentrum) u Magdeburgu je najnovije među najmodernijim mestima u Nemačkoj gde se evropski vojnici treniraju za borbe u urbanim sredinama. Vojnici se treniraju kako bi učestvovali u nadolazećim pobunama u evropskim predgrađima i bili spremni za napad kad god i gde god se u svetu odluče na to. Gefehtsubungscentrum je mesto na kojem možemo da ih zaustavimo.

Namera sa kojom je ovaj centar osnovan je jasna, i na njoj se trenutno radi – hajde da ih zaustavimo sada!

Rat počinje ovde – hajde da ga zaustavimo ovde!

Govore gosti iz Nemačke.