Razgovor na temu: Deca u neoliberalnom kapitalizmu i konstruisanje detinjstva

Datum: 
Nedelja, 6. april 18:00
Mesto: 
Oktobar
Adresa: 
Strahinjića Bana 33, Beograd

Grupa 7. mart i Aktiv za decu vas pozivaju na razgovor
Deca u neoliberalnom kapitalizmu i konstruisanje detinjstva

Pozivamo vas na razgovor o položaju i ulozi dece u savremenim društvima, deci u društvenim pokretima, samoorganizovanim inicijativama za brigu o deci, kao i stvaranju novih nehijerarhijskih struktura podrške i međusobne pomoći u kolektivnoj borbi za bolje društvo u koju su uključene sve generacije.

U kapitalizmu deca su takođe deo eksploatisane klase. Dominantni model vaspitanja tretira decu kao materijal za oblikovanje pod autoritarnim obrazovnim programima, koja će na taj način služiti državi i kapitalizmu bez ikakvog prava glasa.

Kako se proizvode dominantne institucije detinjstva (i odraslosti)? Na koji način su deca klasno, rasno i rodno diskriminisana u okviru tih institucija? Kako da omogućimo deci da učestvuju i da budu deo društvenih pokreta? Kako da gradimo snažno savezništvo sa roditeljima, starateljima i decom i da prestanemo da ih marginalizujemo? Kako da obezbedimo podršku i resurse za našu zajedničku interakciju?

Razgovor ćemo započeti sa četiri uvodna izlaganja:

Inicijativa Mali prijatelji Inex Film
Kako napraviti solidarni vrtić?

Ana Vilenica
Deca u društvenim pokretima i radikalne prakse brige o deci

Anđelka Nikolić
Aktiv za decu – Samo-organizovano čuvanje dece naspram dominantnih institucionalnih modela brige

Nađa Duhaček
Rodne uloge u učionici: paradoks škole u 21. veku

Važna napomena: Tokom trajanja razgovora ćemo zajedno organizovati i solidarni vrtić za sve one kojima je to potrebno. Ukoliko planirate da povedete decu molimo vas da nas obavestite i da nam pošaljete informacije o uzrastu deteta i njegovim navikama i potrebama do četvrtka 3. aprila.

Takođe molimo sve one koji su zainteresovani da pomognu oko čuvanja dece da nam se jave do srede 2. aprila.

Pišite nam na: info [at] uzbuna.org