Slobodni prostori: od alternativnih politika do primera za društvo u krizi (Diskusija)

Datum: 
Subota, 27. april 19:00
Mesto: 
Infošop u Inex Filmu
Adresa: 
Višnjička 76
Upad: 
donacija

Diskusija će biti održana u okviru drugog dana obeležavanja druge godišnjice Inex Filma, tako da će celodnevni program glasiti:

17:00 Vegan klopa: drugačiji ručak je moguć

Dobro uigrana i dokazano ukusna ekipa vegan kuvar(ic)a će ponuditi super klopu, na donacije.

19:00 Slobodni prostori: od alternativnih politika do primera za društvo u krizi

U infošopu će biti održana tribina posvećena skvotovima i socijalnim centrima u Grčkoj, na kojoj će govoriti gosti iz skvotova Ifanet i Antiviosi.

Skvoterski pokret i mreža socijalnih centara veoma su rašireni u Grčkoj (trenutno možda više nego igde u Evropi), a njihova istorija čini organski deo istorije tamošnjeg anti-autoritarnog pokreta. Praksa slobodnih društvenih prostora – skvotiranih ili iznajmljenih – razvila se devedesetih godina i od tada je prošla kroz više različitih faza. Diskutovaćemo o sadržaju i aktivnostima u ovim prostorima (od političkih inicijativa i skupština do stvaranja biblioteka i zabavišta, distribucija poljoprivrednih proizvoda, muzičkih i pozorišnih grupa, slobodnog obrazovanja itd.) i njihovoj povezanosti sa širim pokretima i borbama. Predstavićemo njihovu ulogu tokom decembarskih nemira 2008. (u kojima su učestovale desetine hiljada mladih i starih ljudi, imigranata, školaraca itd.), kao i o tome kako je, kroz ove prostore otpora i solidarnosti, društveni pokret reagovao na kapitalistički napad – poznat i pod nazivom „ekonomska kriza“.

21:30 Koncert

Veliki prasak i Fat Kid Loves Cake su mladi beogradski bendovi koji se kreću u prostoru između hardkor panka i melodičnog pank roka i, nadamo se, vraćaju život posustaloj beogradskoj DIY sceni.

Ulaz na donacije! Sve počinje na vreme, nemojte da kasnite!

PS

Program prvog dana proslave Inexove godišnjice može videti ovde: http://www.facebook.com/events/509757235748806/