Title Text: 
00:00
 
Alt Text: 
00:00
 
Kritična masa
Kritična masa

Trinaesta Beogradska Kritična masa

Datum: 
Petak, 27. april 17:30
Mesto: 
Beograd
Adresa: 
Trg Republike
Upad: 

Biciklisti Beograda se od aprila 2011. godine svakog poslednjeg petka u mesecu u 17.30 sati okupljaju na Trgu Republike.

Razlog je zajednička vožnja koja je u više od 350 gradova sveta poznata pod nazivom Kritična masa. Tradicija grupne vožnje počela je u San Francisku 1992. godine u cilju popularizacije bicikla kao gradskog prevoznog sredstva i ukazivanja na probleme sa kojima se biciklisti susreću učestvujući u gradskom saobraćaju.

Vožnja bicklom je dobra za zdravlje, ne zagađuje vazduh i ne pravi buku. Zbog toga je to najefikasniji, održiv način prevoza u gradovima. Po zakonu, biciklisti su ravnopravni učesnici saobraćaja, ali u Beogradu im nije omogućeno da se bezbedno i efikasno kreću kroz grad jer ne postoji odgovarajuća saobraćajna infrastruktura.

U društvu orijentisanom na automobilski prevoz, grupna biciklisticka vožnja jedini je način da se skrene pažnja i podigne svest o prisustvu biciklista na ulicama grada.

Beogradsku kritičnu masu organizuje neformalna organizacija Ulice za bicikliste. Vožnja traje oko sat vremena, po već ustaljenoj ruti kroz gradski centar, umerenom brzinom prilagođenom najsporijem učesniku Kritične mase.

Vozićemo od 17:30 sa Trgu Republike.
- Vožnja biciklom kroz gradski centar će trajati najviše 1 sat, proverite rutu ovde:
http://ulicezabicikliste.weebly.com/ruta.html