Uvod u solidarnu ekonomiju – razgovor sa gostima iz Sofije
Uvod u solidarnu ekonomiju – razgovor sa gostima iz Sofije

Uvod u solidarnu ekonomiju – razgovor sa gostima iz Sofije

Datum: 
Sreda, 28. maj 20:00
Mesto: 
Infošop 'Furija'
Adresa: 
Višnjička 76, 11000 Beograd

Gde je izlaz iz trenutne globalne krize? U vreme duboke krize predstavničkog sistema to pitanje dobija novu važnost – ko može biti subjekt takve promene? Mogu li to biti radikalne partije, ili nekakvi “stručnjaci”, ili sami ljudi?

Prethodnih godina, kao odgovor na tekuću višedimenzionalnu krizu, stvoreno je mnogo pokreta i građanskih incijativa koje za cilj imaju povratak kontrole nad sopstvenim životima, zajedničkim dobrima, slobodnim kreativnim vremenom i procesom proizvodnje. S onu stranu sveta nezaposlenosti, represije i straha, postoji druga stvarnost, zasnovana na solidarnosti, kooperaciji, direktnoj demokratiji i deljenju. Svedočimo stvaranju kolektivnog i kooperativnog ekonomskog sektora izvan kapitala i države, širom sveta, nazvanog “solidarna ekonomija”.

Socijalni centri, zadruge, eko-zajednice, okupirane fabrike, mreže za razmenu bez novca, skupštine komšiluka – zajedno sa jakim protestnim duhom ovaj KREATIVNI OTPOR raste svuda. Sve ove pojave sastoje se od raznolikih alternativa trenutnom sistemu. Ove prakse menjaju radno vreme učesnika/ca, stvaraju prostore autonomije i direktne demokratije, i postavljaju osnove za samoupravno društvo.

Predstavićemo iskustva horizontalnih struktura kao što su okupirane fabrike Vio.Me. iz Soluna i Fralib iz Marseja, zadružna prodavnica “New Leaf Coop” iz Edinburga, zadružni kafe Pagaki iz Atine i samorganizovane internet mreže iz Španije.

O svemu ovome razgovaraćemo sa gostima iz Socijalnog centra Adelante i antiautoritarne grupe “Budi promena” iz Sofije.