Title Text: 
00:00
 
Alt Text: 
00:00
 
Solidarno s grčkim antifašistima
Solidarno s grčkim antifašistima

Zagreb Antifa: Solidarno s grčkim antifašistima

Datum: 
Subota, 19. januar 12:00
Mesto: 
Trg žrtava fašizma
Adresa: 
Zagreb

Zagrebački antifašisti sutra, 19. siječnja organiziraju solidarno okupljanje građana Zagreba kako bi se solidarizirali s grčkim antifašistima.

Na Trgu žrtava fašizma sutra, 19. siječnja s početkom u 12 sati zagrebački antifašisti organiziraju okupljanje u znak solidarnosti s grčkim antifašistima, koji isti dan organiziraju masovne prosvjede protiv Zlatne zore, ekstremističke parlamentarne stranke ksenofobične retorike i nasilnog političkog djelovanja. Prosvjedu će se priključiti niz inicijativa iz europskih država, čime će akcija dobiti međunarodni karakter zajedničke borbe protiv fašizma.

Organiziranje atenskog prosvjeda reakcija je na posljednja društvena i politička zbivanja u Grčkoj: ulazak neonacističke stranke u parlament, napade stranačkih i parapolicijskih skupina na pojedince, provedbu državne ksenofobične politike prema imigrantima i manjinama te sustavno deložiranje slobodarskih zajednica i squatova. Takve okolnosti upućuju na očiti porast otvorenog fašizma i traže neodložnu kontra-akciju.

Povijest nas je dosad naučila da je zlo fašizma uvijek odgovor vladajućih na krizu kapitalizma. Trenutna gospodarska kriza u Grčkoj posljedica je globalne ekonomske krize, no ujedno je i povod za osmišljeno pokoravanje grčke privrede kroz neoliberalne mjere štednje, nametnute diktatima globalnih financijskih gospodara i Europske komisije. Ugrožavanje isplate grčkog javnog duga financijskim elitama opravdanje je za toleriranje državnog i stranačkog nasilja od onih istih europskih i nacionalnih institucija koje lažno proklamiraju demokraciju i ljudska prava. Usporedba hrvatske ekonomske svakodnevice s onom grčkom pokazuje neugodne sličnosti: nekonkurentnost ekonomije, visoka nezaposlenost (posebice među mladima), visok javni dug, rezanje socijalnih prava i javnog sektora, poskupljenje režija i hrane... Kada se uz to uzmu u obzir šire geopolitičko stanje regije te ostale društvene i političke sličnosti Hrvatske i Grčke poput stupnja centraliziranosti zemlje, balkanske kulture, povijesti nacionalizma i iskustva autoritarnih režima - rezultat komparacije daje utemeljeni razlog za zabirnutost.

Trenutne grčke okolnosti fašizma neupitno su gore u odnosu na one u Hrvatskoj, no vonj nedavnih izjava hrvatskih religijskih i političkih autoriteta sugerira da možda neće dugo ostatit tako. Svećenici s oltara huškaju na vjersku pobunu za očuvanje vlastite srednjovjekovne ideologije, a Vladini aparatčici traže ekonomski apsolutizam, kako bi konačno privukli kapitaliste u ime njegovog veličanstva - investicija! Pored takvog Potencijalne fašističke tendencije ozbiljan su problem koji uvijek vodi u despotizam i nasiljekoktela klerofašističkih ideja prisjetimo se prošlogodišnjeg neuspjelog pokušaja organiziranja međunarodne neonacističke konferencije, koja je trebala kulminirati okupljanjem na središnjem zagrebačkom trgu, a spriječena je tek direktnom antifašističkom akcijom građana. Nešto je opako trulo u državi Hrvatskoj, a za to su odgovorne domaće političke, financijske i vjerske elite koje održavaju društvenu i gospodarsku podlogu za jačanje fašizma. Potencijalne fašističke tendencije ozbiljan su problem koji uvijek vodi u despotizam i nasilje.

Priznali to sebi ili ne, među nama žive i oni koji su spremni na uvođenje istih onakvih zločinačkih praksi pod državnim i crkvenim blagoslovom kakve vidimo u Grčkoj. Fašisti su tu, i čekaju svoju priliku, bez obzira kako ih nazivali. Upravo u ovim trenucima kada fašistička ideologija još nije organizirana unutar društva, neophodno je inicirati preventivne metode kolektivne borbe kroz jačanje lokalnih zajednica i mreža solidarnosti te prakticiranje direktne demokracije.

Zagrebački antifašisti, pozivaju stoga sve pojedince i njihove obitelji na okupljanje u okviru kojega će atenskim antifašistima i ostalim grčkim liberterima uputiti poruku solidarnosti iz Zagreba. Ista poruka bit će ujedno i upozorenje domaćim fašistima.

Zajedničko snimanje s transparentnom održat će se na Trgu žrtava fašizma, nakon čega se druženje nastavlja u prostorima Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (Ulica Pavla Hatzea 16).

Pozivaju se  zainteresirane antifašističke i nestranačke skupine te organizacije civilnog društva da donesu svoje promotivne materijale na razmjenu i distribuciju. Za tehnička i logistička pitanja obratite se na e-mail: antifazg [at] gmail.com