ACTA-a, kopija SOPA-e, stiže u Europu: Vlasnici autorskih prava traže STALNI NADZOR korisnika!

Protivnici ACTA-e tvrde da ugrožava građanske slobode, pravo na privatnost i internetsku inovaciju

I dok se bura oko spornih zakona SOPA-e i PIPA-e u Sjedinjenim Američkim Državama stišava, Europska bi unija kasnije ovog tjedna trebala započeti s radom na ratifikaciji svog globalnog zakona za zaštiti intelektualnog vlasništva - Anti-krivotvoriteljski trgovinski sporazum (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), piše Siliconrepublic. Europske države, među kojima je i Irska, kasnije ovog tjedna pridružit će se SAD-u, Australiji, Južnoj Koreji, Novom Zelandu, Jordanu, Maroku, Singapuru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kanadi u pružanju podrške ACTA-

Prema objašnjenju Electronic Frontier Foundationa , međunarodne neprofitne organizacije koja zastupa zaštitu korisničkih digitalnih prava, ACTA će se primarno boriti protiv krivotvorenja fizičkih dobara, poput lijekova. Međutim, sporazum će u stvarnosti imati puno širu primjenu te će svoje resurse osobito koristiti za nadzor 'distribucije podataka na internetu kao i informacijske tehnologije'.

Prošlog su tjedna brojne velike internetske stranice, poput Wikipedije , WordPressa, Boing Boinga, Craigslista i Reddita, ustale protiv SOPA-e i PIPA-e. Milijuni internetskih korisnika prudružile su se prosvjedu putem društvenih servisa . Prosvjed, koji je uključivao potpisivanje peticija i pisama političarima, bio je uspješan u namjeri da Bijela kuća i zastupnici američkog parlamenta odustanu od donošenja ranije navedenih zakona.

Jedan od glavnih razloga zašto je ACTA postala novi 'trnu u oku interneta' jer činjenica da se o sporazumu vrlo malo zna. Prema EFF-u, ACTA sadrži nekoliko članaka koji bi mogli ugroziti privatnost korisnika te građanske slobode kao i zakonitost poslovanja, inovacije i slobodu protoka informacija. Osim toga, ACTA će navodno zemljama u razvoju ograničiti mogućnost odabira politike koja najviše odgovara njihovim državnim prioritetima te razvitku gospodarstva.

- O ACTA-i pregovara odabrana grupa industrijaliziranih zemalja van postojećih međudržavnih sporazuma za zaštitu intelektualnog vlasništva, poput Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo ( World Intellectual Property Organisation ) i Svjetske trgovinske organizacije ( World Trade Organisation ). I građansko društvo i zemlje u razvoju namjerno su isključene iz ovih pregovora.

I dok trenutačni međunarodni forumi, barem do nekih granica, pružaju prostor da se čuju druga, različita mišljenja te se na njih odgovori, ništa od toga neće utjecati na rezultat pregovora o ACTA-i - upozorava EFF.

Nekoliko zemalja koje će ratificirati sporazum, poput Irske, objavile su u javnosti informacije o pregovorima o ACTA-i.

Izvor: Jutranji.hr

 

Anonymous zamračio stranicu poljskog premijera

Tihomir Ponoš

Učinjeno je to zbog namjere Poljske da 26. siječnja pristupi međunarodnom sporazumu kojem je cilj uspostaviti i osnažiti međunarodne standarde zaštite intelektualnog vlasništva na internetu

Internetske stranice poljskih institucija na udaru su hakera Anonymousa zbog namjere Poljske da 26. siječnja pristupi ACTA-i, međunarodnom sporazumu kojem je cilj uspostaviti i osnažiti međunarodne standarde zaštite intelektualnog vlasništva na internetu. Srušena je službena stranica poljskog premijera Donalda Tuska, zatim donjeg doma parlamenta Sejma, ministarstva kulture, ministarstva pravosuđa, Agencije za unutarnju sigurnost. Hakeri, odnosno kako se nazivaju haktivisti, Anonymousa napali su i blog kćeri Donalda Tuska Katarzyne. Novine Dziennik Gazeta Prawna navodi da je hakiran i laptor Michala Bonija, ministra uprave i digitalizacije te da su ukradeni tom prilikom ukradeni podatci s računala. 

ACTA kojoj Poljska namjerava pristupiti u četvrtak u Tokiju, uspostavljena je u listopadu 2011. godine, a zasad okuplja Sjedinjene Američke Države, Australiju, Kanadu, Japan, Novi Zelan, Maroko, Singapur i Južnu Koreju.

»Draga poljska vlado, nastavit ćemo prekidati i ometati vaše službene stranice do 26. siječnja. Ne potpisujte ACTA-u«, stoji u objavi haktivista na Twitteru. Anonymousi se protive ACTA-i jer smatraju da ugrožava slobodu interneta i omogućava uvođenje cenzure na internet, a poljske su stranice na njihovu udaru od subote.

U ponedjeljak su Anonymousi objavili da su obustavili svoje DDoS napade kojima su rušili internetske stranice , ali je očito da su ih pokrenule neke druge grupe. Poljskim institucija nije pomogla najava ministarstva kulture da u borbi protiv piratstva i kršenja autorskih prava ne smije biti narušena sloboda izražavanja. Očekuje se da će ACTA-u do 2013. godine potpisati države članice Europske unije.

Izvor: Novilist.hr