Ovde su vam dveri zatvoreneOvde su vam dveri zatvorene

Desnom ekstremizmu nije mesto na Filozofskom

Studenti i studentkinje Filozofskog fakulteta poslali su pismo Upravi fakulteta sa zahtevom da se spreči učešće članova ekstremno desničarskog pokreta Dveri Srpske na tribini u zgradi ove obrazovne ustanove.

Pokret ekstremnih desničara pod nazivom Dveri Srpske najavio je da će u sredu uveče održati tribinu o štetnom uticaju genetski modifikovanih organizama (GMO) na Filozofskom fakultetu u Beogradu. OsimMiroslava Živkovića, člana ovog pokreta - poznatog po tesnoj saradnji sa delom Srpske pravoslavne crkve, veličanju ratnih zločinaca i javnim istupima protiv homoseksualaca - na tribini je najavljeno učešće samozvane novinarke Biljane Đorović koja ne krije simpatije prema klerofašističkoj organizaciji Obraz. Deo studenata Filozofskog fakulteta osudio je najavljeni dolazak ekstremista i u pismu upućenom Upravi pozvao nadležne da spreče učešće pojedinaca koji dele ekstremističke stavove.

“U pismu je naglašeno da je i pored toga što je tema tribine sasvim legitimna, štaviše, od velikog društvenog značaja, njihovo eksponiranje eks-katedra veoma opasno jer daje legitimitet partijama i organizacijama čiji su funkcioneri i simpatizeri. Pristalicama fašističkih ideja nije mesto na fakultetima i ne treba im dopustiti da pod krinkom tema koje po sebi jesu društveno prihvatljive, zapravo normalizuju i promovišu svoju ideologiju”, navodi se, između ostalog, u saopštenju studenata.

Oni podsećaju da ovaj pokret “pod maskom 'socijalnog patriotizma'  godinama zastupa najnazadnije ideje povratka u srednjovekovno blatište crkvenog i monarhijskog apsolutizma u 'svim srpskim zemljama'”.

“U svom navodnom protivljenju zapadnom imperijalizmu, Dveri se usrdno zalažu za lokalni imperijalizam Srbije pod pokroviteljstvom istočnog (ruskog) imperijalizma, a na račun nesrpskih naroda, radeći tako na produbljenju etničkih sukoba i stvaranju klime za nove osvajačke ratove. Iako svoje nastupe ukrašavaju pozivima na nenasilje, Dveri svesno stvaraju teren na kom će uz otvoreno fašističke grupacije ciglama lomiti glave svima koje označe kao 'neprijatelje srpstva'”, navode studenti Filozofskog fakulteta.

Iako na sajtu Filozofskog fakulteta postoji raspored najavljenih predavanja, debate o skupu dverjana nema na veb stranici. Studenti su izrazili nadu da će Uprava fakulteta “imati više društvene odgovornosti od prethodne” te naglašavaju da se “domaćin manifestacije (...) pomalo i stidi društva s kojim organizuje tribinu, te se pravi da događaj ne postoji”.

Podsetimo, sadašnja Uprava Filozofskog fakulteta mandat je dobila 2012. godine. Prethodna garnitura “proslavila se” tokom studentske blokade fakulteta time što je tolerisala napade naoružanih neonacista na studente-štrajkalče u zgradi fakulteta.

“Ne samo da nikada javno nije osudila nacističke napade, već je u sredstvima javnog informisanja podgrevala atmosferu linča spram sopstvenih "neposlušnih" studenata koji su tražili smanjenje školarina. Nakon napada je odbila da studentima/kinjama ustupi fakultetske snimke, čijim bi eventualnim objavljivanjem u medijima neonacisti bili identifikovani”, podsećaju studenti u svom saopštenju.