Društveni centar Društveni centar

Društveni centar ostaje!

Društveni centar dobio je na sudu spor sa Poslovnim prostorom, jer su ih nelegalno izbacili iz prostora u Kineskoj četvrti. Aktivisti su dobili ključeve barake nazad i, kako kažu, sada su još sigurniji u tom prostoru nego ranije.

"Sada imamo papir i jedini način da nas neko ponovo istera je sudskim putem, tako da smo sada i u boljoj situaciji nego ranije. Pobedili smo i sada se javio entuzijazam kod ljudi, čak i kod onih koji nisu bili toliko tu. Svi su iskazali želju da pomognu i učestvuju i drago im je što je takva priča, bar za neko vreme, pobedila, tako da ćemo još jačim tempom krenuti u novu godinu", rekao je jedan od aktivista Društvenog centra Marko Vučić.

Podsetimo, aktivisti Društvenog centra u Novom Sadu izbačeni su iz svojih prostorija 21. avgusta i od tada su održali nekoliko protesta, tribina i svirki. Tužbu protiv Poslovnog prostora podneli su kao fizička lica, koja su isključivo solidarnošću i na volonterskoj osnovi taj objekat učinili upotrebljivim, jer je pre njihovog ulaska bio napušten, pun smeća, bez prozora i vrata i nerentabilan.

Poslovni prostor je izbacio sve ljude koji su nelegalno koristili prostore koji njima pripadaju, a komercijalnog su karaktera. Međutim, baraka u kojoj je bio Društveni centar ne nalazi se na listi komercijalnih prostora Poslovnog prostora, jer je bila potpuno ruinirana i bez infrastrukture.

Od septembra do sada stiglo je mnogo snimaka podrške Društvenom centru od poznatih ličnosti, srodnih kolektiva, klubova, organizacija i pojedinaca.

Društveni centar je nastao kao nezavisni centar koji je prethodne dve godine organizovao preko 150 koncerata, humanitarnih akcija, umetničkih kolonija, projekcija filmova i drugih sadržaja.

Izvor: 

Povezano