Kasarna u Futoškoj postala prvi novosadski skvot

Pripadnici više od dvadeset nevladinih organizacija, umetnika i pojedinaca upali su danas u kasarnu "Arčibald Rajs" u Futoškoj ulici, u kojoj će formirati društveni centar.

Kako za 021 kaže Nenad Ivanović iz pokreta "Free team", za datum skvotiranja je simbolično izabran Dan vojske, 22. decembar, jer žele da pokažu da je vreme rata gotovo i da dolazi vreme umetnosti i društvenog aktivizma.

"Naša želja je da od jednog vojnog objekta koji nije u funkciji već šest godina napravimo nešto što će biti društveno korisno. Želimo mesto na kom će se okupljati umetnici, pojedinci, muzičari ili ekološke organizacije, u principu jedno gradsko kulturno stecište moje bi moglo i trebalo da zaživi", optimista je on.

Oko dvestotinak mladih nenasilno je ušlo je u kasarnu sa bočne strane, iz pravca Ulice Branislava Nušića. Prema Ivanovićevim rečima, organizatori su u konkatku sa Ministarstvom odbrane i drugim instancama radi dobijanja formalne dozvole za korišćenje prostora, ali zvanično odobrenje za ulaz još uvek nisu dobili.

"U Vojsci su nas odbili sa obrazloženjem da prostor nije podoban za kulturne delatnosti, ali su napomenuli da je to u nadležnosti i drugih institucija. Pa smo i njih konkatktirali, i u principu, imamo dijalog sa njima i verujemo da ćemo doći do rešenja prihvatljivog za sve", navodi Ivanović.

Baka Marija Ristić, koju je akcija skvotiranja kasarne zatekla u prolazu, kaže za 021 da u potpunosti podržava umetnike u nameri da zauzmu ovaj vojni objekat.

"Ja se slažem sa ovom omladinom. Vidite, sve je prodato i napušteno – našom krivicom, mi smo krivi. Želim ovoj deci da uđu u kasarnu i da sa njom rade lepše stvari nego što smo mi činili", kaže ova baka, koja gura prema osamdesetoj godini života.

Od strane prolaznika bilo je drugih komentara na okupljenu gomilu umetnika. "Hipici", uglavnom su ljudi mrmljali u prolazu.

Ideja da se kasarna u Futoškoj pretvori u javni prostor namenjen svim Novosađanima i ispunjen različitim sadržajem postoji već nekoliko godina, a sve na ugled na slične skvotove u okruženju gde su pojedine kasarne dobile takvu namenu. Volonteri koji su ostali da uz muziku sređuju dvorište kasarne pozivaju sve Novosađane da večeras dođu u društveni centar, jer će program početi već danas.

U toku popodneva biće održana tribina na kojoj će reč imati svi okupljeni, nakon čega će se u 17h prikazivati film "Otvorene kasarne". Program se nastavlja nastupom gostiju iz Francuske, nakon kojih će se u kasarni predstaviti poznati novosadski muzičar Boris Kovač. Nakon njegovog nastupa, okupljene će zabavljati žongleri i di-džejevi, a uporni umetnici najavljuju da će u "okupiranoj" kasarni ostati i prenoćiti.

Za više fotki overite originalni članak i 99posto.org

Povezano