Nakon protesta Ševron suspendovao plan za istraživanje škriljnog gasa u rumunskom selu

Žitelji sela Pungesti sprečili kamione energetske kompanije Ševron da uđu na teritoriju te mesne zajednice

Energetska kompanija Ševron (Chevron) bila je primorana da suspenduje planirano bušenje istražne bušotine škriljnog gasa u selu Pungesti u istočnoj Rumuniji nakon što je lokalna zajednica sprečila kamione ove kompanije da uđu u tu oblast. Tokom četiri dana prošle nedelje žitelji sela, od kojih su mnogi stariji poljoprivrednici, zauzeli su put koji vodi do polja koja su predvđena za Ševronovo gradilište. Spremajući se za rad na duge staze, oni su podigli improvizovane šatore dok su oni koji su koji su došli kolima ostavili su svoje konje da pasu na livadi.

Protesti u Pungestiju, duboko religioznom delu Rumunije, imali su od početka podršku pravoslavnih sveštenika i, dok su seljani klečali na putu i izgovarali molitve i zahteve, protesti su obećavali da će biti mirni. Policija i žandarmerija su pojačali svoje prisustvo i kreirali zabranjenu zonu, sprečavajući ulazak na neko vreme ulazak svim drugim demonstrantima. Kada su kamioni pokušali da uđu, došlo je do nasilja.

Dok su seljani formirali ljudski lanac preko puta, policija je krenula napred, probijajući se kroz masu. Čovek u svojim 70-im je bio gurnut na zemlju i pregažen. On je odveden u bolnicu u kritičnom stanju.

Nakon izveštaja rumunskih medija, do četvrtka u vreme ručka Ševron je objavio suspenziju svojih aktivnosti u toj oblasti i počeo da povlači kamione. U izjavi za Gardijan, portparol kompanije je rekao: „Ševron je posvećen izgradnji konstruktivnih i pozitivnih odnosa sa zajednicama u kojima operišemo i mi ćemo nastaviti naš dijalog sa javnošću, lokalnim zajednicama i vlastima o našim projektima.“

Ali kompanija je takođe rekla da planira da nastavi sa drugim ispitivanjima, i nije isključila mogućnost povratka u Pungesti.

U 2010, Ševron je potpisao sporazum sa rumunskom vladom koja mu je dala u zakup više od dva miliona jutara rumunske zemlje, za koju kaže da bi mogla da sadrži dovoljno škriljnog gasa da Rumuniju učini nezavisnom.

Pošto je postojanje ovog sporazuma procurelo prošle godine, traju protesti protiv frakinga, sa Rumunima koji su odmah iza Francuza po protivljenju frakingu za škriljni gas, sudeći po javnim konsultacijama koje je sprovela evropska komisija. Pored brige za životnu sredinu, ljudi su gnevni zato što bi Rumunija ubirala jednu od najmanjih renti u Evropi, dok bi novac išao direktno centralnoj vlasti, umesto da ide lokalnim zajednicama.

Rumunska borba protiv frakinga je deo većeg pokreta koji uključuje protivljenje kontroverznom projektu rudnika zlata Rosia Montana.

U Pungestiju, demonstranti kažu da će nastaviti sa borbom koju doživljavaju kao biblijski izazov. Otac Vasilije Laiu, ključna ličnost kampanje protiv frakinga, u govoru koji je ranije ove godine održao u svojoj crkvi, upozorio je na „savremene osvajače“, rekavši: „Možete povući ovakvu paralelu: osvajačka vojska i strane korporacije; neprijateljske starešine i korporativni menadžeri; izdajice i lobisti.“

Povezano