Nuklearni reaktori zastarjeli, katastrofa gotovo neupitna: Europi bi se mogla dogoditi Fukushima

IZVJEŠTAJ o izdržljivosti nuklearnih elektrana u Europi, koji je Europska komisija obećala objaviti još prije nekoliko mjeseci, još uvijek nije ugledao svjetlost dana. Mnogi vjeruju da je tome tako jer su zaključci izvještaja poprilično zastrašujući, što se i potvrdilo nakon što je njemački list "Die Welt" objavio najvažnije zaključke ispitivanja izdržljivosti koji su pokazali kako scenarij koji je prije više od dvadeset godina pogodio Černobil, ili pak nedavno Fukushimu, nije nevjerojatan niti u Europi.

Prema pisanju Die Welta, zaključci studije zaista su zastrašujući - Samo u zemljama Europske unije trenutno postoji 68 nuklearnih elektrana s ukupno 134 atomska reaktora. Pribroji li se tom broju i broj nuklearki izvan zemalja Europske unije, dolazimo do brojke od oko stotinu opasnih nuklearki. Velika većina elektrana unutar Europske unije još uvijek, čak ni nakon 20 godina od tragedije u Černobilu, nije provela sve potrebne sigurnosne mjere.

Fukushima se može dogoditi Europi

Drugi zaključak studije jest da nuklearke, posebno one u Finskoj i Švedskoj, imaju toliko loš sustav zaštite od prirodnih katastrofa, da bi mogle izazvati neviđenu katastrofu u slučaju nestanka električne energije ili pak otkazivanja sustava za hlađenje. Upravo se to dogodilo u Fukushimi.

Jochen Stay je glasnogovornik nevladine udruge protiv atomske energije "Ozračeni" i on tvrdi kako je stanje u europskim nuklearkama još mnogo gore nego što će to pisati u izvješću Europske komisije. Jer njegova je organizacija ustanovila kako golemu većinu europskih nuklearki zapravo uopće nisu provjerili nezavisni stručnjaci, piše Deutsche Welle.

Ispitivanje koje je provela Europska komisija obuhvaćalo je i pitanje kako bi nuklearke izdržale prirodne katastrofe. Osobito kod elektrana u Francuskoj je utvrđeno kako mnoge ne bi izdržale poplavu, a kod gotovo svih - uključujući i one u Njemačkoj - utvrđeno je kako nisu pripremljene da u slučaju potresa automatski spriječe moguću katastrofu.

Kako piše Die Welt, Europska komisija je došla do zaključka kako bi vlasnici nuklearnih elektrana smjesta trebali uložiti na milijarde eura kako bi barem donekle povećali sigurnost nuklearnih elektrana u Europskoj uniji. Milijarde eura koje, u današnje doba krize, rijetko koja zemlja može izdvojiti.

Incident u francuskoj nuklearki Penly

Podsjetimo, početkom travnja ove godine dogodio se veliki incident u francuskoj nuklearki Penly, koji je podigao na noge sve europske stručnjake. Na jednom od reaktora izbila su dva manja požara, a reaktor se automatski ugasio. Prilikom nesreće došlo je do curenja radioaktivnih materijala u primarni vodeni sustav reaktora iznadnormalnih vrijednosti. Hitno su poduzete predviđene mjere koje su smanjile tlak i temperaturu vode u primarnom sustavu što je smanjilo ispuštanje radioaktivnosti unutar reaktora napredviđene dopuštene vrijednosti. Voda s povišenim sadržajem radionuklida uspješno je prikupljena u za to predviđene sustave.

Reaktori zastarjeli, katastrofa neupitna?

Istraživanje stručnjaka za nuklearnu energiju provedeno u travnju pokazalo je da je više od 80 posto svjetskih nuklearnih elektrana zastarjelo, odnosno u pogonu je već više od 20 godina. Kao i sve drugo, tako i nuklearke imaju svoj životni vijek, upozoravaju stručnjaci, a većina svjetskih već su odavno trebale biti "zakopane".

Prošlo je više od godine dana od katastrofe u Fukushimi, a incidenti, poput ovog u Francuskoj, sve su učestaliji i ukazuju na ozbiljan problem. Stručnjaci se slažu, nuklearne elektrane starije od 20 godina treba zatvoriti. Najveći problem je u tome što gotovo cijeli svijet električnu energiju crpi upravo iz opasnih nuklearki. Ipak, između ekološke katastrofe i nedostatka električne energije, svjetske vlasti najčešće, nažalost, biraju ovo prvo.

Izvor: Index.hr

Povezano