Žrtva Badr brigade, oružane jedinice političke partije Badr koju čine nekadašnji borci oružanog krila Islamskog vrhovnog veća Iraka.

Policija i tajne službe u ubilačkoj kampanji protiv iračkih gejeva

Istraživački tim BBC World Servicea danas je objavio šokantno izvješće koje potvrđuje kako su u sustavne progone i likvidacije pripadnika iračke LGBT zajednice umiješane vlada, policija i tajne službe.

Proteklih godina ubijene su stotine gejeva i nekoliko lezbijki, a homofobično nasilje u značajnom je porastu otkad je Saddam Hussein 2003. godine svrgnut s vlasti. Te je brojke teško potvrditi, ali UN je "iznimno zabrinut" zbog onoga što naziva "smrtonosnom antigej kampanjom".

UN-ov ured u Bagdadu za BBC je izjavio kako iračka vlada krši međunarodne zakone, a toleriranje tih umorstava državu čini suučesnicom u zločinu.

"Umjesto da štiti seksualne manjine, iračka vlada žrtve hapsi i predaje miliciji koja ih potom ubija", kazao je Ali Hilli, osnivač organizacije Iraqi LGBT i dodao: "Irački LGBT izvori koji djeluju u samom Iraku potvrdili su kako milicija dobiva podatke o identitetima pripadnika seksualnih manjina od tajnih služba i Ministarstva unutarnjih poslova."


Lista za odstrel

Krvavi ožujak

U ožujku je britanski Pink News objavio vijest o masakru nad gotovo stotinu mladih pripadnika punk-rock pokreta "emo" koji su i inače među najugroženijim skupinama jer se za njih obično misli da su gejevi ili lezbijke i to zbog toga što su mladići "ženstveni", a djevojke "muškobanjaste" te "štuju Sotonu".

Djevojke koje nose kratke suknje ili uske hlače također su na meti milicije zbog "nemorala".

Naime, nekoliko dana prije masakra šijitska je milicija u tri bagdadske četvrti: Palestinskoj ulici, Al-Sadr Cityju, i Gayarahu objavila "listu za odstrel" (slika gore) kojom je mladićima i djevojkama na fakultetima i sveučilištima dala rok od četiri dana da se "prestanu nedolično ponašati i odijevati".

"U ime Alaha upozoravamo svakog razuzdanog muškarca ili ženu: ako ne prestanete s nemoralnim ponašanjem u roku od četiri dana, Alahova će kazna biti izvršena rukama mudžahedina", stoji u poruci na vrhu liste i dodano je kako je upozorenje izdano te će stoga "osoba koja ga je napisala biti izuzeta od odgovornosti".

Ministarstvo unutarnjih poslova navodno je znalo za taj popis ali nije učinilo ništa da zaštiti žrtve.

Izvor: Crol

Povezano