Samo nekoliko dana nakon postavljanja, tabla sa natpisom Niste dobrodošli!

Poruka vežbačima nacionalizma: Niste dobrodošli!

Odgovor građana Beograda fašizaciji javnih prostora
"Niste dobrodošli" poruka je ostavljena desničarima iz grupe SNP 1389 na tabli kojom su promovisali nacionalizam uz vežbanje u parku na Konjarniku. Zahvaljujemo na fotografijama našem čitaocu.

Samo nekoliko dana nakon postavljanja, tabla sa natpisom "Telo sledi duh. Sport, zdravlje, nacionalizam” osvanula je išvrljana u petak ujutro sa porukama "Niste dobrodošli!". U parku na Konjarniku, u beogradskoj opštini Voždovac, prethodno su desničari iz grupe SNP 1389 bespravno postavili sprave za vežbanje. 

Obe table su osvanule išarane. Na jednoj piše "Niste dobrodošli", a na drugoj su prekriženi 1389, nacionalizam i "telo sledi duh". 

Podsetimo, nakon što su desničari postavili ovo fašističko vežbalište, koje neodoljivo podseća na ideologiju Nemačke tridesetih godina, usledila je burna reakcija građana. Jedan od njih, Dejan Restak, bloger i poznati IT stručnjak, uputio je pismo predsedniku opštine Voždovac. Postavio je pitanje i legalnosti postavljanja teretane, ali pre svega poruke koja je upućena.

„Ja ne želim da kada idem sa svojom decom u parkić, da se rekreiram, gledam političke poruke, a posebno ne političke poruke koje nas vrlo jasno asociraju na poruke koje su ljudi gledali’30-tih godina u Evropi i širom sveta. Svi znamo o čemu pričam“, izjavio je Restak za Radio Slobodna Evropa.

JKP "Zelenilo" je uputilo prijavu Sekretarijatu za inspekcijske poslove zbog uzurpacije javne zelene površine, a desničari su saopštili da uskoro slede nova vežbališta “koja će srpsku omladinu okrenuti sportu i razvoju umesto sektama, narkomaniji i alkoholizmu.”

“U pitanju je donacija i nisu nam trebale dozvole od opštine. Nismo ugrozili teritoriju opštine Voždovac, nije posečeno nijedno drvo, niti je bilo šta izmenjeno. Samo su ubačene sprave. Sledeću teretanu otvaramo za vikend u Zaplanjskoj”, kazala je za “Blic” Nikolina Gligorić iz SNP “1389”.

Republičko tužilaštvo je u aprilu 2012. godine od Ustavnog suda zatražilo zabranu registrovane organizacije SNP 1389 koju predstavlja Miša Vacić, i zabranu neregistrovanih organizacija SNP Naši iz Aranđelovca i SNP Naši 1389.

Kao razlog za to tužilaštvo je navelo da je delovanje tih organizacija usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje Ustavom zajamčenih prava i izazivanje nacionalne, verske, rasne i seksualne mržnje i diskriminacije.

“SNP 1389 je konsekventno i kontinuirano ugrožavao ljudska prava i slobode, učestovao u nasilju i proklamovao mržnju prema drugim narodima i LGBT populaciji” rekla je tada zamenica republičkog tužioca Gordana Janićijević u raspravi pred Ustavnim sudom, a prenosi list “Blic”.

Ustavni sud je odbio da zabrani ove grupe, ali je Miša Vacić završio na sudu zbog širenja mržnje, nedozvoljenog držanja oružja i sprečavanja službenog lica u obavljanju posla.

Osuđen je na godinu dana uslovne kazne i četiri godine praćenja, što su nevladine organizacije žestoko osudile kao preblagu kaznu.

Izvor: 

Povezano