Strane kupovine zemljišta u Africi novi vid kolonizacije

Strane države koje kupuju afričko obradivo zemljište da bi obezbedile prehrambenu sigurnost svog stanovništva, sprovode novi oblik kolonizacije, ocenila je u Durbanu ministarka poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Južne Afrike.

Ta izjava ministarke Tine Džomet-Peterson je pozdravljena aplauzom na jednom od pratećih skupova u okviru tekuće Konferencije Ujedinjenih nacija o klimi.

Džomet-Petersonova je istakla primer novonastale države Južnog Sudana, koja je strancima već rasprodala blizu 40 odsto svog zemljišta.

"Oni (stranci) dovode sopstenu radnu snagu, svoju opremu, svoje seme, koriste zemljište države domaćine, a zatim odlaze. Ostavljaju malo šta iza sebe, a mogu da ostave i osiromašeno zemljište" napomenula je južnoafrička ministarka.

Južna Afrika je, u saradnji s Afričkom Unijom, pokrenula inicijativu da sve zemlje na Kontinentu naprave registar upravljanja i korišćenja zemljišta. Tako bi se utvrdilo koliko je prvoklasne obradive zemlje ili šume prodato strancima i kakav je to uticaj imalo na zemlju domaćina, istakla je Džomet-Petersonova.

U izveštaju dve nevladine organizacije i Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) iz 2009, je navedeno da je u prethodnih pet godina samo u pet Podsaharskih država strancima prodato ili iznajmljeno gotovo 2,4 miliona hektara zemljišta.

Među kupcima su Narodna Republika Kina, Indija, naftom bogate zemlje Zaliva, kao i zapadne kompanije koje žele da obezbede prehrambenu bezbednost ili biogorivo, ali i da iskoriste poboljšanu klimu za investiranje u Africi.

Nemački stručnjak za afričku politiku Ginter Noke je letos izjavio da su velike kineske kupovine zemljišta doprinele razornoj suši koja je pogodila Rog Afrike. To je ministarstvo spoljnih poslova u Pekingu odbacilo kao potpuno neutemeljen i zlonameran stav.

Izvor: Blic

Povezano