Democracy Now!

Globalni domet političkog haktivizma, od sajentologije do Wikileaksa i arapskog proleća

O tome kako operišu haktivističke grupe, DemocracyNow! razgovara sa Peterom Feinom iz Telecomixa, anonimnim predstavnikom Anonymousa i Gabriellom Coleman, docentkinjom na katedri za medije, kulturu i komunikaciju pri njujorškom univerzitetu.

Tokom poslednjih nekoliko godina, online hakeri koji pripadaju grupama poput Anonymousa izveli su na desetine ozbiljnih online operacija. Kada su prošlog decembra Mastercard i Visa suspendovali uplate na račun Wikileaksa, hakeri Anonymousa su nakratko oborili sajtove obe multinacionalne kompanije. Među ostalim metama bili su: Sony, PayPal, Amazon, Bank of America, The Church of Scientology i vlade Egipta, Tunisa i Sirije. Zbog svega toga bezbednosne agencije širom sveta su rešile da se obračunaju sa hakerima. Tokom jula, u SAD je uhapšeno šesnaest osumnjičenih pripadnika Anonymousa.

O tome kako operišu ove online hakerske aktivističke grupe, Democracy Now! razgovara sa troje gostiju: Peterom Feinom, aktivistom koji radi sa grupom Telecomix, volonterskom organizacijom koja je podržala slobodu govora i otvorenost interneta na Bliskom istoku. Peter ponekad takođe nastupa kao zastupnik Anonymousa, a bio je i jedan od moderatora IRC-a (Internet Relay Chat) za OpBart (Operacija Bart) - poslednje kampanje Anonymousa koja je za metu imala sistem podzemne železnice San Franciska. Democracy Now! takođe intervjuiše Gabriellu Coleman, docentkinju na katedri za medije, kulturu i komunikaciju pri njujorškom univerzitetu. Njena prva knjiga, "Kodiranje slobode: Estetika i etika hakovanja" treba da izađe iz štampe, a ona trenutno radi na novoj knjizi o Anonymousima i digitalnom aktivizmu. DemocracyNow! razgovara i sa jednim pripadnikom haktivističke grupe Anonymous, koji koristi pseudonim "X".

Za kompetan transkript, podkast i dodatne informacije posetite:
http://www.democracynow.org/2011/8/16/hacktivisms_global_...

Pogledajte prvi deo intervjua:

DemocracyNow.org - U ponedeljak, 15. agusta, zvaničnici Bay Area Rapid Transit (BART) su bili primorani da zatvore četiri železničke stanice tokom večernjeg špica pošto su borci za slobodu govora pokušali da ometu večernji prevoz. Protest je organizovala haktivistička grupa, Anonymous, da bi se osvetila za prošlonedeljnu BART-ovu odluku da isključi servis mobilne telefonije i interneta na četiri stanice sa ciljem da uguši proteste zbog ubistva beskućnika. Kao deo takozvane "OpBart" kampanje, Anonymous su uhakovali BART-ov sajt, myBart.org, i objavili imena, telefonske brojeve i šifre putnika. 

Sa nama je maskirani član Anonymousa koji je učestvovao u "OpBart-u", koji se obraća pod pseudonimom "X". "Mi smo im samo dali da kušaju čorbu koju su sami zakuvali", kaže X. "...Mi smo informacioni aktivisti koji samo pokušavaju da naš svet učine slobodnijim i malo boljim", kaže X. Na pitanje o istrazi FBI-a koja je usledila nakon hakovanja, X kaže: "Ja ne želim da me uhvate... Ja bukvalno bežim od kafića do kafića, od grada do grada, od države do države da bih pokušao da izbegnem ovu ogromnu poteru vrednu više miliona dolara koju su pokrenuli protiv Anonymousa... Šta smo mi uradili, Amy? Pronađite jedan slučaj kada smo povredili bilo kog čoveka... BART ubija nevine ljude. ... Kako se usuđuju da rade ovo u Sjedinjenim Američkim Državama?"

Povezano