Izrael pere ruke od ubistva Rachel Corrie

Izraelski sud je oslobodio izraelsku vojsku od odgovornosi za ubistvo američke mirovne aktivistkinje Rachel Corrie. Ona je 16. marta 2003. dva puta namerno pregažena vojnim buldožerom jer se protivila rušenju palestinskih kuća u Nablusu. Ipak, za izraelskog sudiju sve je to bio samo nesrećan slučaj.

Pre devet godina, u Gazi, ubijena je tadašnja 23-godišnja studentkinja Rachel Corrie. 16. marta 2003. ona je pokušavala da zaustavi sistematsko rušenje palestinskih kuća i hrabro stala ispred izraelskog vojnog buldožera. Svestan njenog prisustva, izraelski vojnik je produžio sa planiranim zadatkom i hladnokrvno je pregazio, dva puta.

Juče, presudom u parnici koju su pokrenuli Rachelini roditelji, izraelski sud je odbacio sve optužbe na teret vozača buldožera i presudio da je smrt Rachel Corrie rezultat "slučaja koji je sama izazvala".

Ova presuda je usledila nakon što je unutrašnja istraga izraelske vojske prethodno došla do istog zaključka. Porodica Corrie traži simboličnu odštetu u iznosu od 1 dolara, kao i pokrivanje sudskih troškova.

Nakon što je čula presudu, Rachelina majka Cindy je bila duboko ožalošćena, ali ne i iznenađena presudom.

"Sada znamo da se zaštita koju uživaju vojnici proširuje i na sudove", rekla je ispred suda. "Barem smo imali pristup pravosudnom sistemu, što je uskraćeno mnogim Palestincima/kama", dodala je.

"Iako to ne iznenađuje, presuda je još jedan primer prvenstva nekažnjivosti u odnosu na odgovornost i poštenje", rekao je advokat porodice Corrie, Husein Abu Husein u izjavi koja je objavljena na sajtu fondacije Rachel Corrie.

Ne samo da je svaki argument na koji se pozvao sudija pobijen od strane advokata porodice Corrie, već su u presdui promenjene i proste činjenice, rekao je za RT izraelski aktivista Ronnie Barkan.

"Izraelski pravni sistem je zapravo jedno od stredstava - ili možda glavno sredstvo - izraelske okupacione politike i aparthejda, i zapravo legitimizuje neke stvari koje su nelegitimne", kaže Barkan. "Mi tražimo da se Izrael pridržava sopstvcenih obaveza, nšta više od toga - samo da se pridržava obaveza u skladu sa međunarodnim pravom, i da poštuje univerzalno prihvaćena ljudska prava."

Arhivski snimak: Intervju sa Rachel Corrie snimljen 14. marta 2003, dva dana pre nego što će je ubiti Izraelske odbrambene snage (IDF).

Povezano