5 razbijenih kamera

Korežiseri "5 razbijenih kamera" govore o svom filmu

Emad Burnat i Guy Davidi govore o svom filmu "5 razbijenih kamera", duboko ličnoj priči o palestinko-izraelskom sukobu, čija radnja je smeštena u selo Bil'in.

Emad Burnat i Guy Davidi su korežiseri dokumentarnog filma "5 razbijenih kamera", koji je nominivan za Oskara. Ovaj film govori o zajednici zemljoradnika koji koriste nenasilne taktike u pokušaju da spasu svoju zemlju od otimačine. Ta zajednica je selo Bil'in na Zapadnoj obali; zemljoradnici su Palestinci a pretnja za njihovu zemlju dolazi od izraelskog širenja na palestinske teritorije radi izgradnje naselja i podizanja separacionog zida. To je duboko lična priča o jednom od mnogih sela koja su napadnuta, ali takođe postavlja i šira pitanja o tome kako se zajednica odupire neuporedivo jačoj sili dok istovremeno pokušava zadrži izvesnu normalnost u svom životu i životu svoje dece.

To ne biste saznali iz medija kojima gospodari novac, ali postoji duga, bogata istorija nenasilnog palestinskog otpora koji je postojao i pre 1948. Nenasilje nikada nije skrenulo pažnju svetske javnosti na način na koji je to učinilo nasilje. "Pet razbijenih kamera" pokušava to da promeni. Naslov se odnosi na pet Burnatovih kamera koje su uništene tokom snimanja ovog filma. Dok narodni protesti u Bil'nu jačaju, Bassem Abu-Rahme, mladić koji je bio posebno popularan kod lokalne dece, ubijen je na demonstracijama.

Burnat i Davidi su došli na GRITtv na početku govorničke turneje koja će kulminirati sa svečanom dodelom Oskara u Los Anđelesu. Svega nekoliko dana nakon ovog razgovora, novo-reizabrana vlada Benjamina Netanjahua objavila je širenje izgradnje naselja na Zapadnoj obali.

Pogledajre reakcije izraelskih klinaca kojima je prikazan film "5 razbijenih kamera"

Zvanični trejler za "5 razbijenih kamera"

Povezano