Gabriella Coleman

LulzSec haktivisti uhapšeni uz pomoć svog bivšeg lidera. Da li je Asanž sledeći?

Tokom proteklih nedelju dana uhapšeno je pet pripadnika labavo povezane mreže politički motivisanih haktivista. Oni su pripadali grupi poznatoj pod imenom "LulzSec" koja je povezana sa širom i daleko poznatijom grupom "Anonymous", odgovornom za brojne onlajn napade na korporacije, političke partije i vlade.

Po svemu sudeći, haktiviste je ocinkario niko drugi nego lider njihove grupe. Nekadašnji glavni haker Lulzseca je 28-godišnji Hector Xavier Monsegur, poznatiji pod aliasom "Sabu". On je izgleda uhapšen letos i, sudeći prema FBI, od tada je radio kao doušnik. Sabu je navodno iz Njujorka usmeravao aktivnosti ostalih LulzSec haktivista dok je federalnim istražiteljima prenosio inkriminišuće dokaze protiv svojih "sajber drugova".

Sudeći po napisima u Gardijanu, Monsegur je izgleda koristio kompjuter koji je u vlasništvu FBI tokom akcije objavljivanja pet miliona imejlova privatne obaveštajne firme "Stratfor", koje upravo ovih dana objavljuje "WikiLeaks". To znači da je FBI imao uvid u internu diskusiju između Juliana Assangea i hakerske grupe "Anonymous". Iako to do sada nije potvrđeno, neki smatraju da je ovo deo krupnije strategije pripremanja optužbe za Juliana Assangea. U jednom nedavno objavljenom internom imejlu kompanije Stratfor, navodi se da je ministarstvo pravde SAD već obezbedilo zapečaćenu optužnicu protiv Asaangea.

O svemu tome, Democracy Now! razgovara sa Greggom Houshom, bivšim aktivistom grupe Anonymous koji je zadržao bliske veze sa ostalim članovima grupe; i Gabriellom Coleman, vodećim autoritetom na polju digitalnih medija, hakera i zakona.

Povezano