Napravljen da "Ućutka ljude": evropska demokratija smrdi na suzavac

U borbi protiv demonstranata, turska policija je koristila ogromne količine suzavca zajedno sa biber sprejom. Tokom protekle decenije, ova zemlja je povećala uvoz hemikalija pedeset puta. Grupe koje se bave zaštitom ljudskih prava digle su uzbunu zbog preterane upotrebe sile od strane bezbednosnih službi i mogućih dugoročnih posledica policijskog divljanja.

Od prezadužene Grčke do pobunjene Turske, evropske vlade su više nego spremne da na proteste odgovore - suzavcem. Kritičari kažu da je takav odgovor u potpunoj suprotnosti sa dijalogom i slobodom i da predstavlja očigledan dokaz da je nešto trulo u evropskim demokratijama.

Zabranjen na ratištu, pa ipak savršeno legalan za upotrebu protiv civilnog stanovništva, suzavac je postao više nego uobičajeni prizor na vestima u poslednje vreme.

Ali iritantni agensi i način na koji jačaju poziciju vlade u nastojanju da se na brzinu razračuna sa građanskom neposlušnošću nameće brojna pitanja. Ona variraju od rizika po zdravlje koje navodno nesmrtonosno oružje predstavlja za ranjive ljude do fundamentalnijeg pitanja da li suzavac čini vlade još odvojenijim od svog stanovništva i sklonijim gušenju građanskih sloboda.

"Suzavac je deom napravljen da bi ućutkao ljude. Ovde se ukrštaju komunikacija i politika. Mi govorimo o tehnologiji, oružju koje zapravo inhibira mogućnost ljudi da govore", kaže Anna Feigenbaum, nastavnica na Studijama politike i medija na Univerzitetu Bournemouth u intervjuu za RT.

Izvor: 

Povezano