Radioaktivne poplave rekontaminirale Japan

Polovinom septembra snažan tajfun je pogodio istočni Japan i izazvao poplave kakve nisu viđene u poslednjih 50 godina. Tokijska elekotroenergetska kompanija (Tepko), operater i vlasnik nuklearne elektrane Fukušima Daiči u kojoj je došlo do topljenja jezgra u tri nuklearna reaktora, priznala je da su drenažne pumpe u Fukušimi podbacile i da je radioaktivna voda još jednom pokuljala u Pacifik. Ali šta je sa izuzetno velikom količinom radioaktivnog cezijuma, stroncijuma i drugih izotopa koji su rasuti stotinama milja daleko od mestra nuklearne katastrofe koja tek treba da bude očišćena i koju je poplava sada odnela do sela koja su sada kontaminirana? Još jednom, glavni inžinjer Fervindsa, Arni Gundersen, je tu da nas informiše.

Zdravo, ja sam Arni Gundersen (Arnie Gundersen) iz Fervindsa (Fairewinds),

Mejnstrim mediji u SAD i Japanu jednostavno ne rade svoj posao.

Prošle nedelje (sredinom septembra, prim. prev.) snažan tajfun je pogodio istočni Japan i napravio poplave kakvih nije bilo u poslednjih 50 godina. Pre nego što je tajfun udario, Tepko je uveravao Japance i Japanke da je elektrana Fukušima Daiči bezbedna. Dok je tajfun šibao po Japanu, Tepko je priznao da su drenažne pumpe u Fukušima Daičiju podbacile i da je radioaktivna voda ponovo otišla u Tihi okean. Takođe, Tepko je priznao da je svega nekoliko desetina vreća prethodno prikupljenog radioaktivnog materijala takođe odnela voda. Što se mejnstrim medija tiče, po njima količina radioaktivne kontaminacije koja je rezultat ovog tajfuna je ograničena na relativno male emisije do kojih je došlo neposredno u krugu Fukušime Daiči.

To nema veze sa istinom. Prefektura Fukušima je vrlo brdovita i izrazito je kontaminirana nakon trostrukog „meltdauna“. Oni među nama koji su izučavali ovu katastrofu u Fukušima Daičiju primetili su da se izuzetno velika količina radioaktivnog cezijuma, stroncijuma i drugih radioaktivnih izotopa koja je nakon trostrukog nuklearnog „meltdauna“ tokom više godina ispuštana u životnu sredinu, proširila stotinama milja od mesta katastrofe. Kiša koja je zasipala istočnu obalu Japana poplavom je odnela taj radioaktivni materijal nizbrdo na nove lokacije. To je naučnicima očigledno, ali nije za mejnstrim medije u Japanu. Ta područja koja su prethodno dekontaminirana od strane Japanaca/ki sada su ponovo kontaminirana sa poplavama. Ta novokontaminirana područja uključuju sela koja su bila evakuisana kada se desila katastrofa pre četiri i po godine a u koje je japanska vlada dozvolila povratak njihovih stanovnika/ca.

Fervinds su to već rekli i rećićemo opet. Sledite novac! Tepko i japanska vlada ne žele da reevaluiraju širenje radijacije koje je posledica poslednjeg tajfuna. To bi previše koštalo. Trošak za stvarno čišćenje nakon ove katastrofe je nezamisliv. Širenje kontaminacije u naseljene oblasti putem ovih poplava predstavlja značajan rizik za zdravlje japanskog naroda što japanska vlada odbija da prihvati. Tokom narednih trista godina dešavanja poput ovog tajfuna će se ponovo događati sve dok sva radijacija koja je oslobođena tokom katastrofe u Fukušima Daičiju konačno ne bude poptpuno sprana u Tihi okean, ne samo iz postrojenja Fukušima Daičija već i iz svih planinskih pritoka koje se ulivaju u Tihi okean.

Vreme je da japanski i američki (i svi drugi, prim. prev.) mejnstrim mediji pozovu na odgovornost Tepko i japansku vladu i zatraže od nje da reevaluira širenje radioaktivne kontaminacije koje je izazvano poslednjim tajfunom, i da odredi količinu jonizujućeg zračenja koje utiče na njihovo stanovništvo zahvaljujući poplavama.

Ja sam Arni Gundersen. Fervinds će vas informisati.

Povezano