Saša i Ema

Saša i Ema

Anarhistička odiseja Aleksandra Berkmana i Eme Goldman

1889. dvoje ruskih imigranata, Ema Goldman i Aleksandar Berkman, sreli su se u kafiću na Louer ist sajdu. Tokom narednih pedeset godina, Ema i Saša bili su nerazdvojni prijatelji, izvesno vreme ljubavnici, i lojalni drugovi. Ova dvostruka biografija nudi do sad ne viđeni pogled na njihove isprepletene živote, trajni uticaj na anarhistički pokret koji su gradili, i njihovu nepopustljivu posvećenost jednakosti i pravdi.

Berkman je 1892. šokirao zemlju "prvim terorističkim aktom u Americi", neuspešnim ubistvom industrijaliste Henrija Klej Frika zbog njegovih zločina protiv radnika i radnica. Strastven i nemilosrdan, turoban a ipak drag, Berkman je ostao najprisniji Emin prijatelj iako su njih dvoje četsto bili odvojeni - zbog njegovog četrnaestogodišnjeg tamnovanja i Emine rastuće slave kao borkinje za mnoge stvari, od seksualnog oslobođenja do slobode govora. Vatreno sunce za Sašin mrki mesec, Ema je postala poznata kao "naopasnija žena u Americi". Kroz pokušaj bekstva iz zatvora, višestruke bombaške afere, i dramatčnu deportaciju iz Amerike, ovo dvoje nepopustljivih aktivista insistirali su na neverovatnom idealu socijalno pravedne, samoupravne utopije, viziji koja je oblikovala pokrete tokom proteklog veka, a najskorije Okupirajmo Volstrit.

Knjiga Saša i Ema vrhunac je rada cenjenog istoričara anarhizma Pola Evriča. Pre svoje smrti, Evrič je zamolio svoju kćer da dovrši njegov magnum opus. Plod njihove saradnje, impresivnog obima i suptilnih detalja, bavi se mogućnošću i rizicima političkih uverenja i protesta, posredstvom para koji je i prestravljivao i oduševljavao svet.

Izvor: Harvard University Press
 

Povezano