Tokio: Očajnička borba žena iz Fukušime

7. juna 2012. oko 70 žena uključujući i 10 žena iz Fukušime izvelo je "die-in" akciju ispred zvanične rezidencije japanskog premijera u znak protesta protiv ponovnog pokretanja nuklearne elektrane Ooi.

7. juna 2012. oko 70 žena uključujući i 10 žena iz Fukušime izvelo je "die-in" akciju ispred zvanične rezidencije japanskog premijera u znak protesta protiv ponovnog pokretanja nuklearne elektrane Ooi. Pre simboličnog umiranja, 10 žena iz Fukušime se srelo sa predstavnicima premijera Jošikiko Node i predale bezosećajnim birokratama svoje pismo sa zahtevima i molbama upućenim premijeru.

"Krajem juna prošle godine", kaže jedna od njih, "počeli su jedan za drugim da mi je javljaju zdravstveni problemi. Ti problemi su potpuno isti kao oni koji su uočeni u selima oko Černobila".

U ovom potresnom video klipu vide se najznačajniji delovi obraćanja žena iz Fukušime i deo 'die-in' akcije.

Samo dan kasnije, 8. juna 2012, japanski premijer Noda, koji je prethodno izjavio da će preuzeti na sebe odgovornost za puštanje u rad NE Ooi, održao je pres konferenciju na kojoj je objavio da će dati zeleno svetlo za ponovno pokretanje ove nuklearne elektrane.


Originalni video (http://youtu.be/ODNhDhw_-VY) je napravla OurPlanet-TV (http://www.ourplanet-tv.org/?q=node/287). OurPlanet-TV je nezavisni internet medij koji se finansira donacijama.

Prevod na engleski i titlovanje: tokyobrowntabby.
Video editovanje: sievert311 (http://www.youtube.com/user/sievert311).

Povezano