Sirija Sirija

Bašar al-Asad, Sirija, i istina o hemijskom oružju

Bašarov otac Hafez al-Asad je bio brutalan ali nikada nije upotrebio hemijsko oružje. A znate li koja je zemlja prva upotrebila gas na Bliskom istoku?

Što veća laž to će više ljudi poverovati u nju. Svi znamo ko je to rekao – no to i dalje funkcioniše. Bašar al-Asad ima hemijsko oružje. On ga može upotrebiti protiv svog sirijskog naroda. Ako to uradi, Zapad će uzvratiti. Prošle godine smo slušali sve to – i Asadov režim je navodno rekao da kada bi – kada bi – imao hemijsko oružje, nikad ga ne bi upotrebio protiv Sirijaca/ki.

Ali sada Vašington ponovo svira istu pesmu o gasu. Bašar ima hemijsko oružje. On ga može upotrebiti protiv sopstvenog naroda. Ako on...

Pa ako on to uradi, Obama i madam Klinton i NATO će biti veoma, veoma besni. Ali tokom protekle nedelje, svi uobičajeni pseudo eksperti koji ne mogu da nađu Siriju na karti ponovo su nas upozoravali na upotrebu iperita, hemijskih sredstava, bioloških sredstava koje Sirija možda poseduje – i mogla bi da upotrebi. A ko su izvori? Neki izmišljeni specijalisti koji nas nisu upozorili na 11. septembar ali su 2003. insistirali da Sadam ima oružje masovnog uništenja: „neimenovani izvori iz vojnih obaveštajnih službi“ (unnamed military intelligence sources). U daljem delu teksta skraćeno UMIS.

Coup de théâtre

I sada, coup de théâtre. Neko iz Kanadske radiotelevizije (Canadian Broadcasting Corporation) me je pozvao ove nedelje da govorim od upotrebi hemijskog oružja od strane Hafeza al-Asada u Hami 1982. za vreme ustanka sunitskih muslimana u tom gradu. Izvor su im bili isti stari UMIS. Ali igrom slučaja ja sam u Hamu ušao u februaru 1982. – zato su me zvali Kanađani – i dok je Hafezova sirijska armija nesumnjivo masakrirala svoj narod (koji je, uzgred, masakrirao režimske funkcionere i njihove porodice), niko nikada nije uporeebio hemijsko oružje.

Niti jedan oficir kog sam video u Hami nije nosio gas masku. Vazduh opasnog mirisa koji sam zajedno sa svojim kolegama mirisao 1980. nakon što su upotrebljene hemikalije o strane (tada) našeg saveznika Sadama protiv iranskih vojnika, nije bio prisutan. I niko od više desetina preživelih civila koje sam intervjuisao tokom 30 godina od 1982. nikada nije spomenuo upotrebu gasa.

Ali sada bi trebalo da poverujemo da je on upotrebljen. I tako je počela nova bajka za malu decu: Hafez al-Asad je koristio gas protiv svog naroda u Hami pre 30 godina. Znači njegov sin Bašar bi mogao ponovo da uradi istu stvar. I nije li to bio jedan od razloga zbog kog smo napali Irak 2003. – zato što je Sadam upotrebio gas protiv sopstvenog naroda i mogao bi da to uradi ponovo?

Besmislice

Da, što veća laž, to bolje. Nesumnjivo smo mi novinari ispunili svoju dužnost u širenju ove besmislice. I Bašar – čije snage su počinile sasvim dovoljno nedela – će biti optužen za još jedan zločin koji još nije počinio i koji njegov otac nikada nije počinio. Da, hemijsko oružje je loša vest, narode. Zato su SAD snabdele Sadama sa komponentama za njega, zajedno sa Nemačkom (naravno).

Zato su, kada je Sadam prvi bacio gas na Halabdžu, UMIS rekli oficirima CIA-e da okrive Iran. I da, Bašar verovatno ima neke hemikalije u zarđalim sanducima negde u Siriji. Madam Klinton se brinula da bi oni mogli da „padnu u pogrešne ruke“ – kao da su trenutno „u pravim rukama“. Ali Rusi su rekli Bašaru da ih ne koristi. Da li bi on odgurnuo jedinu supersilu koju ima za saveznika?

I usput, koja je armija prva upotrebila gas na Bliskom istoku? Sadam? Jok. Bitanci, naravno, pod komandom generala Alenbija, protiv Turaka na Sinaju 1917. I to je istina.

Izvor: independent.co.uk

Povezano