Ekaterina Samucevič: Završna izjava na suđenju Pussy Riot

Našim nastupom mi smo se usudile, bez blagoslova patrijarha, da iskombinujemo vizuelni imidž pravoslavne kulture i kulture protesta, sugerišući pametnim ljudima da pravoslavna kultura ne pripada samo Ruskoj pravoslavnoj crkvi, patrijarhu i putinu, da bi takođe mogla da bude na strani građanske pobune i protesta u Rusiji.

Tokom završne izlaganja, od optužene se očekuje da se pokaje ili da izrazi žaljenje zbog svojih dela, ili da navede olakšavajuće okolnosti. U mom slučaju, kao i u slučaju mojih koleginica iz grupe, to je potpuno nepotrebno. Umesto toga, ja želim da iznesem svoje gledište u vezi sa uzrocima onoga što nam se dogodilo.

Činjenica da je hram Hrista spasitelja postao važan simbol u političkoj strategiji vlasti, mnogim mislećim ljudima već je bila jasna onda kada je Kiril Gunđaev, bivši kolega [iz KGB-a] Vladimira Putina, stupio na čelo Ruske pravoslavne crkve. Nakon što se to desilo, hram Hrista spasitelja počeo je otvoreno da se koristi kao drečeća dekoracija za politiku i službe bezbednosti, koje su glavni izvor moći [u Rusiji].

Zašto Putin ima potrebu da koristi pravoslavnu veru i njenu estetiku? Na posletku, on je mogao da iskoristi svoje, daleko sekularnije poluge moći – na primer, državne kompanije, ili svoj opasni policijski sistem, ili svoj poslušni sudski sistem. Može biti da ga je surova, bezuspešna politika njegove vlade, incident sa podmornicom Kursk, bombaški napadi na civile u po bela dana, kao i drugi neprijatni trenuci u njegovoj političkoj karijeri naterali da se zamisli nad činjenicom da je krajnje vreme da podnese ostavku; u suprotnom, građani Rusije će mu pomoći da to uradi. Očigledno, tada je osetio potrebu za ubedljivijim, transcedentnijim garancijama svog dugotrajnog mandata na čelu države. Tada je osetio potrebu da iskoristi estetiku pravoslavne vere, istorijski povezane sa vremenom kada je carska Rusija bila na vrhuncu svoje snage, kada je vlast dolazila ne od zemaljskih manifestacija poput demokratskih izbora i civilnog društva, već od samog Boga.

Kako mu je to poštlo za rukom? Na kraju krajeva, mi još uvek imamo sekularnu državu, i zar ne bi trebalo da se naše budno i kritički nastrojeno društvo ozbiljno pozabavi bilo kakvim mešanjem verskih i političkih sfera? U ovom slučaju, očigledno, vlasti su iskoristile određenu oskudicu pravoslavne estetike iz sovjetskog doba, kada je pravoslavna religija imala auru izgubljene istorije, nečega što je pretrpelo gušenje i oštećenja od strane totalitarnog sovjetskog režima, i samim tim je pripadala opozicionoj kulturi. Vlasti su odlučile da prisvoje ovaj istorijski efekat gubitka i da predstave svoj politički projekat ponovnog uspostavljanja izgubljenih ruskih duhovnih vrednosti, projekat koji ima malo toga zajedničkog sa iskrenom brigom za očuvanje ruske pravoslavne istorije i kulture.

Takođe je bilo prilično logično da se Ruska pravoslavna crkva, koja je dugo imala mističnu vezu sa vlašću, pojavila kao glavni medijski egzekutor ovog projekta. Sem toga, takođe je dogovoreno da bi Ruska pravoslavna crkva, za razliku od sovjetske ere, kada se crkva protivila, iznad svega, surovom odnosu vlasti prema samoj istoriji, trebalo takođe da se suprotstavi svim pogubnim manifestacijama savremene masovne kulture, sa svojim konceptom raznovrsnosti i tolerancije.

Ekaterina: "Zdravo drugari!" Policajka (u sebi): "Vidi onog! Pa nemoj da me slikaš iz profila videće mi se love handles!"

Primena ovog sasvim zanimljivog političkog projekta zahtevala je značajnu količinu profesionalnog osvetljenja i video opreme, termina na nacionalnim TV kanalima i višečasovnih prenosa uživo, kao i brojna pozadinska snimanja moralno i etički podupirućih vesti, na kojima su ustvari izgovarani dobro osmišljeni patrijarhovi govori, pomažući vernicima da donesu ispravnu politčku odluku za vreme predizborne kampanje, koja za Putina nimalo nije bila prijatna. Sem toga, svo snimanje mora da se dešava neprekidno; neophodne slike moraju duboko da se urežu u pamćenje i da budu konstantno osvežavane, kako bi se stvorio utisak nečeg prirodnog, konstantnog i obaveznog.

Naš iznenadni muzički nastup u hramu Hrista spasitelja sa pesnom „Majko božija, oteraj Putina“ narušio je integritet te medijske slike, koju su vlasti tako dugo stvarale i održavale, i otkrio njenu lažnost. Našim nastupom mi smo se usudile, bez blagoslova patrijarha, da iskombinujemo vizuelni imidž pravoslavne kulture i kulture protesta, sugerišući pametnim ljudima da pravoslavna kultura ne pripada samo Ruskoj pravoslavnoj crkvi, patrijarhu i putinu, da bi takođe mogla da bude na strani građanske pobune i protesta u Rusiji.

Možda je taj tako neprijatni efekat velikih razmera koji je ostvario naš medijski upad u crkvu iznenadio i same vlasti. Oni su prvo pokišali da predstave naš performans kao smicalicu bezosećajnih militantnih ateista. Ali, napravili su ogromnu grešku, jer smo vi do tada već bile poznate kao antiputinovski feministički pank bend koji je izvodio svoje medijske prepade na ključne političke simbole u zemlji.

Na kraju, uzimajući u obzir sve nepovratne političke i simboličke gubitke koje je prouzrokovala naša nevina kreativnost, vlasti su odlučile da zaštite javnost od nas i našeg nekonformističkog razmišljanja. Tako je okončana naša komplikovana pank avantura u hramu Hrista spasitelja.

Što se tiče ovog suđenja, moja osećanja su pomešana. S jedne strane, mi sada očekujemo okrivljujuću presudu. U poređenju sa pravosudnom mašinom, mi smo niko, i već smo izgubile. Sa druge strane, mi smo pobedile. Sada ceo svet vidi da je krivični postupak koji je pokrenut protiv nas bio isfabrikovan. Sistem ne može da prikrije represivnu prirodu ovog suđenja.

Još jednom, Rusija izgleda drugačije u očima sveta u odnosu na način na koji Putin pokušava da je predstavi na svakodnevnim međunarodnim sastancima. Svi koraci u pravcu države kojom upravlja vladavina prava koje je obećao očigledno nisu načinjeni. I njegova izjava da će sud u našem slučaju biti objektivan i doneti poštenu presudu još jedna je obmana čitave zemlje i međunarodne zajednice. To je sve. Hvala vam.

Izvor: chtodelat news

Telegrami podrške

U iščekivanju da Karleuša napravi neki medijski ispad u znak podrške PR, recimo da se slika gola sa npr. ljubičastom balaklavom ili da možda prepeva čuveni hit PR u "Bogorodice Ljeviška, srpsku političku klasu progoni!", pogledajmo šta se radi na estradi, tj. ko zabija jeftine poene kod svojih (naivnih) fanova.

Kao što se i očekivalo, Madonna je na svom koncertu u Moskvi podržala "Kaću, Nađu i Mašu" i malo tupila o demokratiji i slobodi koje, kako kaže, ne uzima zdravo za gotovo. Zato je, kao veliki borac protiv cenzure & za slobodu misli i izražavanja navela svoju zemlju kao primer države u kojoj takva sloboda postoji (pozdravili je Julian Assange i Bradley Manning), implicitno je kontrastirajući zemljama, tj. zemlji - Rusiji, u kojoj je nema. To i "promovisanje homoseksualizma" posebno je isprovociralo zamenika ruskog premijera, Dimitrija Rogozina, koji je, inače po zanimanju mizogini homofob, ovako reagovao:

Njeno mešanje u rusku politiku Rogozin je kaznio i porukom "ili skini krst, ili obuci gaće".

"S godinama, svaka bivša d... pokušava svima da drži lekcije iz morala", napisao je Rogozin. Iako nije napisao celu reč, jasno je da je mislio na “drolju” ili “kurvu”. (blic)

Madonna je tokom izvođenja pesme Like a Virgin navukla crnu fantomku (i potpuno promašila) i razgolitila svoja mišićava leđa na kojima je takođe crnim slovima pisalo: PUSSY RIOT.

Patti Smith je u Stokholmu nakon izvođenja svog evergrin hita Glorija, između ostalog poručila svima onima koji ne mogu da oproste devojkama za ono što su učinile da se zapitaju šta bi Džibus uradio - "He would fucking forgive them!", rekla je Patti Smith.

Joko Ono je sastavila ovaj patetični haiku:

Draga Jekaterina Samucevič,

Hvala ti. U pravu si. Vi ste pobedile!
Vi ste pobedile za sve nas žene na svetu.
Moć svake vaše reči sada raste u nama.

Od sada, molim te čuvaj se, onoliko koliko ti je dozvoljeno.

Svaka od nas je sada preko potrebna.
Očistimo se za sledeći boj, i iscelimo svet snagom istine.

Rat je gotov! (Ako to želite).

Sestrinski,

Yoko Ono

http://imaginepeace.com/archives/18303

Bjork je malo četovala sa svojim fanovima:

Kao muzičarka i majka želela bih da kažem da se žestoko ne slažem što su strpane u zatvor zbog svog nenasilnog protestnog performansa. Njima se trenutno sudi i preti im sedam godina zatvora zbog toga.

Po mom mišljenju ruske vlasti bi trebalo da ih puste da idu kući svojim porodicama i deci.

Želela bih da pozovem Pussy Riot da mi se pridruže na bini tokom izvođenja određene peske: koja je napisana za svako poboljšanje pravde (imate pravo da pogađate: jednom, koja je).

Toplina, Björk

http://bjork.com/#/news/statementindefenseofpussyriot

 

Povezano