Grcka svastika Grcka svastika

Grčka: plaćenici Blackwatera čuvaju vladu i nadgledaju policiju

Prema onome što je ambasador Hrisantopulos rekao u intervjuu, „u izvesnom, veoma bliskom trenutku, doći će do eksplozije društvenih nemira. To će biti veoma neprijatno.“

Tokom prethodnih dvanaest i više meseci, Grčka je doživljavala uzastopne talase masovnih demonstracija, nemira, bitaka između policije i demonstranata, oružanih napada na zgrade vlade, napada fašista (tj. Zlatne zore) na migrante, kao i  potpuni ekonomski kolaps. Vlada je vrvela od skandala (npr. tajni bankovni računi u Švajcarskoj), a novinari su hapšeni. Većina ljudi živi od danas do sutra i to zahvaljujući zadrugama, radnici preuzimaju fabrike.

Kao što smo rekli, revolucija je u toku – prljava revolucija. I postaće još prljavija, sada kada je situacija u Grčkoj ušla u kritičnu fazu; evo sažetka (sa više detalja u nastavku teksta):

  • Strategija napetosti je već primenjena.[1]
  • Vlada se nalazi pod opsadom i štite je plaćenici.
  • Otvoreno se govori o vojnom državnom udaru.
  • Insajdersko upozorenje o neizbežnosti revolucije (ili kontrarevolucije).

Strategija napetosti

Pre nekoliko dana smo izvestili o zaveri policije i krajnje desnice, koja je za cilj imala izazivanje masakra policije za koji bi bili okrivljeni anarhisti – to bi, verovatno, bilo iskorišćeno kao izgovor za uvođenje vojne vlasti ili vanrednog stanja. Moguće je da je zaveru osujetio Blackwater u saradnji sa policajcima koji su verni vladi (uhapšene su 23 osobe). Očekuje se da Blackwater nastavi sa nadziranjem širih policijskih operacija, kako bi identifikovao policajce koji bi mogli biti umešani u druge, slične zavere.

Plaćenici štite opkoljenu vladu

Grčka vlada je sklopila ugovor sa Academijem (novo ime Blackwatera) u novembru prošle godine; pošto je u pitanju tajni ugovor, detalji se ne mogu naći na internet stranici Academija. Vesti o njemu su procurele krajem januara, kada je intervju u kojem ga je pomenuo grčki ambasador u Kanadi, Leonidas Hrisatopulos, prenet na ovom blogu (crvenim istaknuta rečenica). Nakon nekoliko dana, postojanje ugovora je potvrdio Defencenet, grčki sajt sa vojnim vestima.

Blackwater/ Academi je po zlu poznata kompanija koja je izvodila plaćeničke operacije tokom poslednjeg rata u Iraku, i bila umešana u nepotrebne oružane borbe u urbanim oblastima, koje su odnele civilne živote. Trenutno ima istaknutu operativnu bazu u Avganistanu.

Po našem shvatanju, on u Grčkoj ima dva glavna zadatka. Prvi je nadgledanje policijskih operacija; unajmljen je zbog toga što je vlada svesna da je obim infiltracije članova fašističke Zlatne zore u policiju toliki, da ne može da se osloni na njenu lojalnost. Njegov drugi zadak je da, kao neutralna sila, vladi obezbedi potpunu zaštitu od napada sa bilo koje strane. Praktično, to znači da se grčka vlada nalazi pod opsadom.

Mogućnost državnog udara

Vlada je nedavno došla do dogovora sa vojskom da ni u kom slučaju neće pribeći državnom udaru (poput onog iz 1967, koji je prerastao u huntu 1967-1974). Ostaje da se vidi da li će dogovor biti ispoštovan. Pošto je Grčka sada članica evropske zajednice, državni udar je malo verovatan, ali bi u slučaju povišenih napetosti vojna vlast mogla da bude uvedena u vidu policijskog časa, itd.

Upozorenje o revoluciji/kontrarevoluciji

Prema onome što je ambasador Hrisantopulos rekao u intervjuu, „u izvesnom, veoma bliskom trenutku, doći će do eksplozije društvenih nemira. To će biti veoma neprijatno.“ Zatim se pozvao na petnaest oružanih incidenata tokom prethodnih deset dana, uključujući napade molotovljevim koktelima na prostorije vladajućih stranaka i kuće provladinih novinara, pucanje iz automatske puške na sedište Nove demokratije, premijerove konzervativne stranke, i eksploziju bombe u tržnom centru koji se nalazi u vlasništvu drugog najbogatijeg građanina Grčke. Hrisantopulos predviđa da će nevolje početi po pristizanju novih poreskih računa (uskoro).


Napomene:

[1] Izraz „strategija napetosti“ nastao je u Italiji ’70-ih i ’80-ih, kada su neofašističke organizacije – poput Ordine Nuovo, Avanguardia Nazionale i Fronte Nazionale – izvodile bombaške napade na civile.

Izvor: 

Povezano