Javorovo proleće

Poznat kao “Javorovo proleće”, ovogodišnji studentski štrajk u kanadskoj provinciji Kvebek, najduži je, najmnogoljudniji i najradikalniji studentski štrajk u istoriji Severne Amerike.

Za Kontrapunkt Iz Kanade, od našeg "specijalnog" dopisnika :)

Daleke 1996. usred građanskog nemira i ustanka protiv vlasti Slobodana Miloševića, hiljade studenata je protestvovalo i mesecima na ulicama Beograda iskazivalo gnev prema vlasti i rukovodstva univerziteta. Petnaestak godina kasnije, upravo sada, na drugoj strani planete, u Kanadi, u frankofonoj pronivciji Kvebek, odigrava se nešto slično, ali puno drastičnije.

Stanovništvo Kvebeka, tradicionalno društveno vrlo svesno i aktivno, tokom svoje istorije izborilo se štrajkovima, požrtvovanošću i predanošću generacija za društvene beneficije koje se sada ukidaju. Studentskim štrajkovima '68, '74, '78, '86, '88, '90, '96. i 2005. godine omladina Kvebeka je uspevala da se izbori za najniže školarine u čitavoj Kanadi. Sada to moraju da čine ponovo. Tokom prethodnih ustanaka i štrajkova, antikapitalistički sentiment je do te mere narastao da je to najjača struja u aktuelnom studentskom ustanku. U stvari, trenutni štrajk ima najmanje veze sa školarinama, jer on je samo početak i deo većih globalnih borbi u Kvebeku protiv neoliberalne politike i mera štednji nametnutih nakon nedavne finansijske krize. Trenutna vlada Kvebeka, na čelu sa premijerom Žan Šaretom, u nameri da sprovede mere štednje zbog budžetskog deficita, odlučila je da deo ceha prebaci na leđa studenata i nametne im povećanje školarine, što je samo jedna od restriktivnih ekonomskih mera inciranih budžetskim deficitom.

Dru Oja Jay.jpg

U poslednjih nekoliko godina, vlada Kvebeka je, pored ogromnih subvencija za korporacije, istima odobrila i velike poreske olakšice. Studije pokazuju da se time izgubilo mnogostruko više sredstava iz državnog budžeta nego što se može nadomestiti podizanjem školarina. U tim okolnostima, studentima koji trenutno protestuju protiv podizanja školarina, licemerje vlade je više nego očigledno. Studije takođe pokazuju da besplatne školarine predstavljaju realnu mogućnost, ukoliko vlada preraspodeli budžet i ukine subvencije i poreske olakšice za bogate.

Sada poznat kao “Javorovo proleće” (fr. Printemps erable, igra reči od Pintemps arabe, Arapsko proleće) ovogodišnji studentski štrajk nakon nepuna četiri meseca još uvek traje, što ga čini najdužim studentskim štrajkom u istoriji Severne Amerike. Tokom tekućeg štrajka, broj studenata u štrajku dostigao je 367.000. Nekoliko studenskih organizacija (FEUQ, FECQ, CLASSE) od kojih je najradikalnija CLASSE (Široka koalicija za sindikalnu studentsku solidarnost), sa jakim i jasnim antikapitalističkim stavom, odlučilo je da direktnim akcijama skrene pažnju na svoje zahteve, zato što su se na početku štrajka vlada i mediji trudili da ignorišu čitav pokret. CLASSE predstavlja skoro pola od ukupnog broja studenata u štrajku i kao organizacija zasnovana je na direktnoj demokratiji, gde se na velikim zborovima donose sve odluke. Njihov krajnji cilj je besplatno i svima dostupno više obrazovanje. Članovi CLASSE-a, ali i drugih studentskih udruženja, brojnim diretknim akcijama koje su za cilj imale nanošenje ekonomske štete provinciji, uspešno se uspele da skrenu pažnju javnosti, vlade i medija na svoje zahteve.

kvebek-1.jpg

Taktike kojima se studentski pokret koristi variraju od mirnih demonstracija do direktnih akcija. Blokade autoputeva i ekonomskih centara (banaka, vladinih organizacija, kazina) sada su svakodnevna pojava u Montrealu. Sukobi sa policijom su eskalirali već prvih dana, a 8. marta se desio incident kada je jedan od studenata u napadu policije na demonstracije ispred Lotoa Kvebeka, zadobilo povrede glave, koje su za posledicu imale trajno oštećenje, tačnije gubitak desnog oka. To je još više radikalizovalo čitav pokret pa se par sedmica kasnije, 22. marta, na ulicama Montreala okupilo preko 200.000 studenata iz čitave provincije. Sličan broj studenata se okupio i za 1. maj i Dan Zemlje. Vlada je odbijala da pregovara o bilo čemu, ali su pospustili pod pritiskom direktnih akcija. U nekoliko navrata je došlo do pregovora, ali ono što je vlada imala da ponudi studentima bilo je još gore od prvobitno planiranog povećanja školarina, te su ih studenstke organizacije, nakon razmatranja na generalnim skupštinama, odbile. Tokom jednog od poslednjih pregovora, policija je u Viktorijavilu brutalno napala učesnike demonstracija koje organizovane ispred zgrade u kojoj su održavani pregovori. Tom prilikom, jedan student je pogođen gumenim metkom u glavu, ostao bez oka i pao u komu. Srećom, nekoliko dana kasnije se probudio iz kome. Nedugo zatim, ministarka obrazovanja Lin Bušamp je podnela otkaz.

Tim McSorley.jpeg

Korporativni mediji su tokom svega ovoga iznova i iznova prenosili neistine i iskrivljenu sliku o pokretu, stalno ponavljajući da je štrajk neopravdan jer su školarine u Kvebeku već najniže u Kanadi, kao i to da su studenti nasilni i da nemaju podršku naroda, naravno, uopšte ne spominjući nasilje policije nad studentima, kao ni sve zahteve studenata. A u repertoaru policijskog nasilja nad studentima bilo je zaletanje policijskim automobilom u masu, što je za posledicu imalo nekoliko lakše povređenih; zatim, ispaljivanje suzavca iz neposredne blizine direktno u tela ljudi, pored već uobičajene primene sile palicama, zvučnim i vodenim topovima, kao i upotreba hemijskim iritanata iz neposredne blizine. U korporativnim medijima su stalno vrteli priču o nasilju studenata, koje se svodilo na razbijanje izloga banaka i vladinih organizacija, a nijednom nije bilo pomenuto nasilje policije. Tokom prvih pregovora vlada je tražila od CLASSE-a da osudi "nasilje" studenata, te je nakon što su oni odbili to da urade, isključila CLASSE iz pregovora. To je još više razgnevilo studente i iniciralo večernje proteste, koji su sada zašli u četvrtu sedmicu, i u kojima prosečno učestvuje 1.000-15.000 ljudi.

Ryan Remiorz THE CANADIAN PRESS.jpg

Nekoliko medija je međutim sve vreme bilo na strani studenata. CKUT, volonterska radio stanica MekGil univerziteta i CUTV, studentska televizija Konkordija Univerziteta, koje rade u okviru jedina dva univerziteta u Montrealu koji nisu u štrajku, imali su emisije i debate posvećene studentskoj borbi. CUTV je pribavio tehniku pomoću koje na internetu emituju prenos uživo, te se u realnom vremenu na njihovom vebsajtu mogu pratiti svakodnevne demonstracije, pregovori i zborovi studenata na kojima se donose odluke o (ne)prihvatanju zahteva. Nekoliko njihovih novinara je u par navrata bilo uhapšeno i prebijeno. Montreal Media Coop, grasroots medijska organizacija, takođe učestalo izveštava o štrajku kroz uglavnom pisane članke.

Odgovor policije je, pored nasilja nad studentima, da pisanje što je moguće većeg broja novčanih kazni. Vlada se boji da će se ovaj kvebečki studentski ustanak preliti na ostale delove Kanade pa se, zbog nereda koji su često izbijali na protestima, odlučila da poveća sa 5 na 10 godina zatvorske kazne za svakoga ko nosi masku na protestu. 9. maja nekoliko dimnih bombi je bilo bačeno na različitim lokacijama u montrealskom metrou. Policija je to odmah povezala sa studentskim protestom i uhapsila četiri osobe, jednog mladića i tri devojke, kojima se sada sudi za izazivanje straha od terorizma, za šta su kazne 5-10 godina zatvora. Oni su tek nedavno, nakon više od jedne sedmice, uz kauciju pušteni na slobodu. Nekoliko dana kasnije, 15. maja, vlada je donela poseban zakon (Odredba br. 78) kojim se predviđaju ogromne novčane i zatvorske kazne za učesnike i organizatore javnih skupova u blizini obrazovnih ustanova. Razlog za tu odluku su nedavno održane blokade koledža i univerziteta u nameri da se spreči održavanje nastave za studente koji ne podržavaju štrajk. To je podiglo buru javnih reagovanja, oglasile su se razne javne ličnosti, uglavnom negodovajući i dovodeći u pitanje legalnost i ustavnost tog zakona.

Studentske organizacije su ponovile da neće stati, uprkos ovim novim pritiscima, sve do ispunjenja njihovih zahteva. U narednim sedmicama ili mesecima čeka nas rasplet ovog dosada najvećeg studetskog ustanka u istoriji Severne Amerike.

Za više informacija i novosti o kvebečkom studentskom ustanku, koji čak poziva na generalni štrajk, posetite www.stopthehike.ca, www.bloquonslahausse.com/ http://tuitiontruth.ca/, http://montreal.mediacoop.ca/topic/education/, a za video prenos svakodnevnih demostracija uživo, posetite cutvmontreal.ca

Povezano