SAD uzele na nišan EU zbog GM useva

Ambasada SAD u Parizu savetovala je Vašington da započne trgovniski rat vojnog tipa protiv bilo koje zemlje iz Evropske Unije koja se protivila genetski modifikovanim (GM) usevima, pokazuju nove depeše koje je objavio WikiLeaks.

Reagujući na poteze Francuske koja je krajem 2007. zabranila Monsantovu vrstu GM kukuruza, ambasador, Kreg Stejplton (Craig Stapleton), prijatelj i poslovni partner bivšeg predsednika SAD Džordža Buša (George Bush), zatražio je od Vašingotna da kazni EU a posebno one zemlje koje ne podržavaju upotrebu GM useva.

„Nadzorni organ (Country Team) iz Pariza mi preporučuje da preciziram listu meta za odmazdu koja će prouzrokovati štete širom EU pošto je ovo kolektivna odgovornost, ali koja se takođe delimično fokusira na najgore prestupnike.

Lista bi trebalo da bude više odmerena nego okrutna i mora biti održiva tokom dužeg perioda, pošto ne bi trebalo da očekujemo brzu pobedu. Prelazak na odmazdu će učiniti jasnim realnu cenu po interese EU njenog sadašnjeg načina vladanja i mogao bi pomoći da se ojačaju evropski probiotenhološki glasovi”, rekao je Stejplton, koji je 1990-ih zajedno sa Bušom bio vlasnik bejzbol tima „Teksas Rendžers“ iz Dalasa/Fort Vorta.

U drugim novoobjavljenim depešama, diplomate SAD širom sveta takođe forsiraju GM useve kao strateški vladin i komercijalni imperativ.

Zbog toga što su mnogi katolički biskupi iz zemalja u razvoju bili žestoko protiv kontroverznih useva, SAD su primenile određeni pritisak na papine savetnike.

Depeše iz ambasade SAD u Vatikanu pokazuju da SAD smatraju da nakon neprestanog lobiranja viših savetnika svete stolice papa potpuno podržava [GM] useve, ali da žale zato što on još uvek nije javno iskazao svoju podršku. Specijalni savetnik stejt dipartmenta SAD za biotehnologiju kao i vladini biotehnološki savetnici sa sedištem u Keniji lobirali su vatikanske insajdere da bi ubedili papu da objavi svoju podršku. „... sreo sa [monsinjorom SAD] Fr Majklom Osbornom iz papskog veća Cor Unum, nudeći priliku da poguramo Vatikan u pogledu biotehnoloških pitanja, i priliku za bazu da analizira generalni razvoj situacije u Vatikanu u pogledu biotehnologije”, kaže jedna depeša iz 2008.

„Stekle su se okolnosti da pritisnemo ovo pitanje sa Vatikanom, i da zauzvrat utičemo na široki segment populacije u Evropi i zemljama u razvoju”, kaže druga.

Ali suprotno očekivanjima, ambasada SAD je otkrila da je njen najbliži saveznik po pitanju GM, kardinal Renato Martino, prvi čovek moćnog Papskog veća za pravdu i mir i čovek koji je najčešće predstavlja papu u Ujedinjenim nacijama, odustao od svoje podrške SAD.

Martinov zamenik nam je nedavno rekao da je tokom poslednje dve godine kardinal sarađivao sa ambasadom u Vatikanu po pitanju biotehnologije delom zato da bi kompenzovao sopstveno glasno protivljenje ratu u Iraku i njegovim posledicama – ne bi li sačuvao dobre odnose sa vladom SAD. Sudeći po našem izvoru, Martino više ne oseća potrebu za ovakvim pristupom“, kaže se u depeši.

Sem toga, depeše pokazuju kako diplomate SAD rade direktno za GM kompanije poput Monsanta. „Reagujući na nedavne hitne zahteve od strane državnog sekretara [španskog ministarstva za ruralne poslove] Josepa Puxeua i Monsanta, pošiljka zahteva obnavljanje podrške vlade SAD španskoj naučno utemeljenoj poziciji spram poljoprivredne biotehnologije posredstvom intervencije vlade SAD na visokom nivou.“

Takođe je otkriveno da su Španija i SAD blisko sarađivale na ubeđivanju EU da ne pooštrava biotehnološke zakone. U jednoj depeši, ambasada u Madridu piše: „Ako Španija padne, ostatak Evrope će ići za njom.“

Depeše pokazuju ne samo to da je španska vlada zatražila od SAD da izvrše pritisak na Brisel već da su SAD unapred znale kako će Španija glasati, čak i pre nego što je španska komisija za biotehnologiju podnela izveštaj.

Izvor: guardian.co.uk