Šerijat protiv panka

Nije lako biti panker u Indoneziji. To najbolje zna 60 & kusur pankera koje je murija u subotu uveče navatala na benefit koncertu i privela ih radi "prevaspitavanja" i to baš zato što su pankeri.

Pandur: Dobro veče.
Panker (kriveljeći se imitira Milku Canić): Dobro veče.
Pandur: Da li ste vi pankeri?
Panker: Ne, mi smo Muhamedove konkubine. Retardu pandurski, naravno da smo pankeri!
Pandur ga ošamari, pa kaže: Sram te bilo. Sramotiš onakve roditelje. Polazi!
Panker: Gde? Zašto bre, pa propustićemo Helltard!
Pandur: More polazi odma'! A i vi ostali, šta blenete? M'rš u maricu!
Pankeri: Gde bre da pođemo you fuckin' pigs!?
Pandur: Kome ti 'you'? More, sa'š da vidiš! Kolega, trpaj ih sve u maricu!

64 pankera, od kojih su neki doputovali čak iz Džakarte i Zapadne Jave, našli su se - ni krivi ni dužni - u nemilosti regularne i šerijatske murije, pošto su se obreli u Budaja parku Banda Aće, glavnog grada oblasti Aće na Sumatri, Indonezija, gde je u subotu uveče trebalo da se održi dobrotvorni koncert.

Tim povodom, zamenica gradonačelnika Banda Aće Iljiza Sadudin Džamal izjavila je da uopšte joj ne smeta da zaprlja ruke u svom pohodu protiv pank zajednice. Šta više, onda s ponosom ističe da je lično nadgledala tok policijskih racija u kafićima i gradskim parkovima tokom prethodnih nekoliko meseci.

"Prisustvo pank zajednice je uznemiravajuće,  narušava društveni život Banda Aće", rekla je paranoična Iljiza Džakarta Globu. Odmah zatim, kao i svaki drugi konzervativni licemer, svoju zabrinutost za javni moral opravdala je finansijskim razlozima:

"Ovo je nova društvena bolest koja je pogodila Banda Aće. Ako dopustimo da nastavi da postoji, vlada će morati da potroši više para da sa njima izađe na kraj".

Nakon hapšenja, murija je u utorak popodne zaprepašćene pankere prebacila u kamp za obuku policajaca koji se nalazi 62 kilometra istočno od prestonice radi "prevaspitavanja". Šef murije u Aći, ins. gen. Inskandar Hasan, na sledeći način je opisao bizarno skandaloznu kaznu koju su islamski dušebrožnici namenili ovim buntovnicima:

"Obavićemo tradicionalnu ceremoniju. Prvo ćemo im odseći kosu. Onda ćemo ih ubaciti u jezero. Devojke će biti ošišane kao policajke. Naučićemo ih pameti."

Rečeno učinjeno.

Samouvereni, lepo podšišani, glatko obrijani, pristojni i duhovno propisno disciplinovani pandur naglasio da ovo ne predstavlja kršenje ljudskih prava i dodao:

"Skinućemo im njihovu odvratnu odeću. Zamenićemo je sa lepim odelom. Daćemo im paste za zube, čestkice za zube, šampon, sandale i rekvizite za molitvu. Sve ćemo im to dati."

Specijalni dopisnik Kontrapunkta iz Indonezije, prenosi izjavu nepostojećeg glasnogovornika svetske pank zajednice koji je na sledeći način reagovao na ovu Hasanovu izjavu: "Nabij sve to sebi u dupe smradu pandurski i ostavi te klince na miru!"

Ali, da bi umirio strahovanja zabrinutih pojedinaca, da ne kažem javnosti, brižni Hasan je dodao da će: "podsetiti [policajce] da ne krše ljudska prava."

On će ih podsetiti. Podsetiti. Muriju.

Prekidamo program zbog specijalnog obaveštenja. Upravo smo primili vest da je nakon objavljivanja ove Hasanove izjave 7.000.000 stanovnika i stanovnica Sumatre zatražilo hitnu pomoć zbog iznenadnog napada dijareje. A sad, natrag na Hasana (ko ima hrabrosti).

"Mi smo okrenuti ka obrazovanju naše zajednice, naše nacije. Ovo je i naša zemlja, jel tako?"

Jeste Hasane, tako je, ali nije SAMO vaša. Ali, avaj, Hasan seckati! je nastavio u svom maniru. Rekao je da će pozvati Veće muslimanskih klerika da učestvuje u "ponovnom vaspostavljanju pravog razmišljanja i morala" uhapšenih pankera.

Šta to ustvari znači možda ponajbolje ilustruje izjava direktora aćeške Fondacije za pravnu pomoć, Hospinovizala Sabrija, koji kaže da "u nekim četvrtima Aće smatraju da su oni (pankeri) ljudsko smeće". I onda, šta vredi što je, Sabrijevim rečima, "jasno da su oni nevini i da samo izražavaju svoju nezavisnost na sopstveni način", kad autoritarni moralistički kontrol frikovi misle drugačije.

Evi Narti Zain, izvršni direktor aćeške Koalicije za ljudska prava smatra da je akcija policije nasilnička i nezakonita. On se pita: "Kakvo je ovo obrazovanje? Akcija policije je nekonzistentna jer pankeri nisu učinili ništa loše. Pank muzika je njihov način izražavanja. To je normalno i ima ga širom sveta. Njihovo je pravo da izražavaju svoju slobodu. Pank klinci su sasvim u redu."

Jedan od privedenih, panker iz Medana, sa severa Sumatre, koji je doputovao u Banda Aće zbog dobrotvornog koncerta za decu bez roditelja, bio je zatečen ovim ponašanjem religijskih fanatika. Novinaru Džakarta Globa koji je sa njim razgovarao u policijskom kampu rekao je sledeće:

"Šta se ovo dešava ovde? Ja radim za banku u Medanu. Verovatno će me otpustiti zato što nedelju dana nisam došao na posao."

Kad je ovo predočeno rospiji koja je kumovala svemu ovome, zamenica gradonačelnika je rekla:

"On je deo pank zajednice i ko god da je uhvaćen mora da prođe kroz prevaspitavanje da bi se probudio."

Probudio, kažeš?

Iljiza je takođe natuknula da će pristojni, lepo obučeni i još lepše vaspitani policajci držati 10 dana u pritvoru pankere koji nisu iz Aće, ali da će nesrećnici iz njene avlije provesti više vremena u policijskom kampu za prevaspitavanje.

"Ako se pridruže pankerima, tretiraćemo ih isto kao i sve ostale", dodala je. Drugim rečima, pohapsite ih sve, pa nek ih Prorok razlikuje. Ko dođe na pank koncert taj je trajno ozračen i šerijatska dekontaminacija je neophodna.

"Oni su nam rekli u svojoj prijavi za dozvolu za održavanje koncerta da su aćeška omladina, koja želi da održi koncert radi prikupljanja novca za decu bez roditelja, ali nisu rekli da su pankeri. Oni su imali marihuanu i alkohol i sve na tom koncertu", rekla je uterivačica islamskog morala Iljiza Sadudin Džamal.

Jedan od razloga zašto pankersku zajednicu, koja po njenim rečima broji oko 200 ljudi, smatra pretnjom za Banda Aće je pad popularnosti 18-vekovnog zamka na vodi Taman Sari i Muzeja cunamija zato što se mladi ne kupaju redovno i nose pocepanu odeću.

"Njihov moral ne valja. Muškarci i žene se zajedno okupljaju, a to je protiv islamskog šerijata", kaže ova moralna paničarka koja krivi ličnu higijenu pankera i njihov stil oblačenja za pad interesovanja za inherentno smarajuće turističke atrakcije.

Među uhapšenim pankerima ima onih koji su tinejdžeri, ali i onih koji su u svojim tridesetima. Iljiza se požalila da njen šerijatski gestapo nije uspeo da ulovi neke 12-godišnje klince čije noge lagane su ih spasile ponižavajuće torture.

"Šta smo uradili da zaslužimo hapšenje?", pita se Fauazan, 20-godišnji panker iz Aće. "Mi ništa nismo ukrali i nikog nismo dirali. Pank zajednica u Banda Aći nema veze sa kriminalom. Koji to zločin opravdava to što su nas doveli u ovaj kamp? Ova zemlja još uvek nije zabranila lično izražavanje, jel tako? I šta je sa našim sredstvima za život? Molim vas, pomozite nam. Kako ćemo sad da se izdržavamo kad su nas doveli ovde?"

Iljiza, koja tvrdi da uživa podršku javnosti, kaže da će murija nastaviti da lovi pankere u Banda Aći.

"Nastavićemo sa racijama sve dok ih sve ne pohvatamo, onda ćemo ih dovesti ovde na prevaspitavanje."

"Aće je šerijatska oblast. Svako treba da mu se povinuje a pank zajednica je očigledno protiv šerijata. Ova obuka će biti primer u Indoneziji za prevaspitavanje pankera."

Ovo je drugi put da aćeška murija na ovakav način maltretira pankere iz ove provincije. Uprkos tome, ili možda baš zbog toga, u Aći postoji živa pank scena. Međutim, pitanje je da li će pank pleme uspeti da se odupre pritiscima jedne od najzadrtijih muslimanskih provincija u Indoneziji, gde se tokom proteklih par godina beleži osetni rast konzervativizma.

Sabo Tabi, svim srcem, pankerskoj braći i sestrama iz Banda Aće želi puno snage i istrajnosti u borbi protiv svih oblika versko-policijskog terora.

Povezano