9.70

"Dokumentarni film 9.70" priča priču o grupi poljoprivrednika kojima je kolumbijska vlada oduzela i uništila 70 tona pirinča.

Za vrlo kratko vreme, kolumbijska vlada je usvojila niz zakona i rezolucija da bi što pre potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini (FTA) sa Sjedinjenim Državama. Jedan od uslova koje su postavile SAD bilo je donošenje zakona za "privatizaciju" semena.

Dokumentarac istražuje posledice ovih odluka, uzevši za primer slučaj Kampoalegrea, grada sa juga Kolumbije u kom je rezolucija stupila na snagu. 2011, agencija koja je odgovorna za poljoprivredne delatnosti u Kolumbiji (ICA) došla je u ovaj grad i zaplenila 70 tona pirinča, zatim se vratila u pratnji policije, i na kraju uništila seme zakopavši ga na deponiji zato što su ga proglasili nelegalnim.

UPDATE - 6. septembar 2013.

Zahvaljujući ogromnoj mobilizaciji koja je desila 19. avgusta, kolumbijska vlada je upravo objavila da suspenduje rezoluciju 9.70, koja je bila jedan od motiva za masovne i javne proteste tokom proteklih nedelja. Rezolucija, usvojena 2010. koja se ponekad naziva Zakon 9.70, proglasila je nelegalnim skladištenje semena od strane kolumbijskih poljoprivrednika, prepustivši privatnim kompanijama i transnacionalnim korporacijama kontrolu nad tržištem, monopolizujući ga.

Rezolucija 9.70 će biti suspendovana u naredne dve godine, i biće primenjiva samo za seme proizvedeno u zemlji (dakle ne važi za uvezeno seme). Vlada ističe da će upotrebiti dvogodišnji period zamrzavanja da napiše nove propise o upotrebi semena "koji neće pogoditi male poljoprivrednike".

Ovo NIJE poništavanje ovih mera. To je javna izjava vlade. Ljudi čekaju da je vide napismeno i usvojenu kao pravni dokument, i insistiraju da umesto toga Rezolucija bude poništena.

CLEMENTINA
by Victoria Solano & Marco Cartolano

CONTACT:
eMail: info [at] clementinafilms.com.ar
Facebook: http://facebook.com/ClementinaProducc...