Tajna sedam sestara - 2. epizoda: Crni El Dorado

Krajem 1960-ih, sedam sestara, najveće naftne kompanije, kontrolisale su 85 procenata naftnih rezervi na svetu. Danas, one kontrolišu svega 10 procenata.

Zato je bilo neophodno naći novo lovište, i sestre su uperile svoj pogled ka Africi. Sa dostizanjem vrhunca potrošnje naftnih rezervi (peak oil), ratovima na Srednjem istoku, i rastom cena sirove nafte, Afrika je postala novo bojište ovih kompanija.

Ali prava priča, tajna priča o nafti, počinje daleko od Afrike.

U svojoj nameri da dominiraju Afrikom, sestre su postavile kralja Libije, diktatora u Gabonu, borile se protiv nacionalizacije naftnih resursa u Alžiru, i putem korupcije, rata i ubistava, bacili Nigeriju na kolena.

Nafta možda teče rezervoare ogromnih tankera, ali u Lagosu, nestašica goriva je hronična.

Četiri rafinerije ove zemlje su zastarele i glavni izvoznik nafte na kontinentu je primoran da uvozi rafiniranu naftu - što je paradoks na kome se bogati šačica naftnih kompanija.

Pomognuta od strane kompanije, korupcija je postala sistem vlasti - procenjuje se da je oko 50 milijardi dolara "nestalo" od 350 milijardi dolara koje su dobijene od proglašavanja nezavisnosti.

Ali novi igrači su se uključili u veliku naftnu igru.

Kina, sa svojim rastućim apetitom za energiju, našla je nove prijatelje u Sudanu, i kineski graditelji su se preselili tamo. Predsednik Sudana Omar al-Bašir je ponosan na svoju saradnju sa Kinom - brana na Nilu, putevi i stadioni.

Da bi izvezla 500.000 barela nafte dnevno sa naftnih polja na Jugu - kina je finansirala i izgradila naftovof Heglig koji je povezan sa Lukom Sudan - sada se dragocena nafta Južnog Sudana prevozi kroz Severni Sudan do kineskih luka.

U nameri da obezbede opskrbljivanje naftom iz Libije, SAD, UK i sedam sestara su sklopile mir sa pukovnikom Muamerom Gadafijem kojeg su se nakada klonili, sve dok nije ubijen tokom libijskog ustanka 2011, ali priliv libijske nafte je ostao neometen.

Pošto su joj potrebna sredstva za obnovu, Libija sada pumpa više od milion barela nafte dnevno. A sestre joj rado izlaze u susret.