Tajna sedam sestara - 3. epizoda: Medved koji igra

Na Kavkazu, SAD i Rusija se takmiče za kontrolu nad tim regionom. Velika naftna igra je u punom zamahu. Kogod kontroliše Kavkaz i njegove puteve, kontroliše transport nafte od Kaspijskog mora.

Tbilisi, Jerevan i Baku - tri prestonice Kavkaza. Nafta iz Bakua u Azerbejdžanu je strateški prioritet svih velikih kompanija.

Od bogatstva porodice Nobel do ruske revolucije i Drugog svetskog rata, nafta sa Kavkaza i Kaspijskog mora je igrala ključnu ulogu. Lenjin je fiksirao osvajanje azerske prestonice Bakua zbog njegove nafte, baš kao što su to učinili Staljin i Hitler.

Na svoj rođendan 1941, Adolf Hitler je dobio čokoladu i rođendansku tortu, koja je predstavljala mapu. On je odabrao da iseče parče na kom je bio Baku.

22. juna 1941, armije Trećeg rajha su napale Rusiju. Odlučujuća bitka za Staljingrad bila je ključ na putu do Kavkaza i Bakuove nafte, i odlučila bi ishod rata.

Staljin je rekao svojim trupama: "Borba za naftu je borba za slobodu".

Nakon Drugog svetskog rata, predsednik Nikita Hruščov će izgraditi sovjetsku imperiju i njenu Crvenu armiju zahvaljujući prihodima od novootkrivenih naftnih rezervi SSSR-a.

Decenijama kasnije, nafta će tu imperiju baciti na kolena, pošto Saudijska Arabija i SAD skuju plan da otvore naftne slavine, preplave tržište i obore cenu nafte na 13 dolara po barelu. Ruski oligarsi će preuzeti kontrolu nad naftom, samo da bi ih vratio na svoje mesto njihov predsednik, Vladimir Putin, koji zna da je nafta moć.

SAD i Putinova Rusija će pomagati despote i eksploatisati regionalne sukobe da bi održali kontrolu nad naftnim poljima Kavkaza i Kaspijskog mora.

Ali oni nisu računali na uspon nove, snažne i gladne Kine, sa gotovo beskrajnim apetitom za naftom i energijom. Danas, SAD, Rusija i Kina se takmiče za kontrolu nad rezervama fosilnih goriba bivšeg Sovjetskog Saveza, i puteva za snabdevanje. To je trostruki meč, sa svetom kao gledaocima, između tri divlje zveri -- američkog orla, ruskog medveda i kineskog zmaja.