Utopija

Novi film Džona Pildžera (John Pilger) o Australiji, Utopija, govori o ogromnoj oblasti na severu Australije koja je dom najstarijeg naroda na planeti. "Ovaj film je putovanje u tu tajnu zemlju", kaže Pildžer u Utopiji. "Ono će vam prikazati ne samo jedinstvenost prvih Australijanaca/ki, već i trag njihovih suza i prevare i otpora - od jedne utopije do druge."

Pildžer započinje svoje putovanje u Sidneju, gde je odrastao, i u Kanberi, glavnom gradu Australije, gde se u bogatom predgrađu Barton uzdiže nacionalni parlament, predgrađu koje je nedavno dobilo titulu najnaprednije zajednice u Australiji.

Barton je dobio ime po Edmundu Bartonu, prvom premijeru Australije, koji je 1901. uveo Politiku bele Austrlije. "Doktrina jednakosti ljudi", rekao je Barton, "nikada nije bila namenjena onima koji nisu bili Britanci i nisu imali belu kožu". On nije spomenuo originalne stanovnike koji jedva da su smatrani za ljude, za koje se smatralo da nisu vredni priznanja u prvoj suburbanoj utopiji.

Jedna od najbolje čuvanih tajni otkrivena je u kontekstu najvećeg buma rudnog bogatstva. Da li je "srećna zemlja" nasledila južnoafrički aparthejd? I kako to može da se dešava u zemlji 21. veka? Koju ulogu su u tome odigrali mediji? Utopija je i lično putovanje i univerzalna priča o moći i otporu te kako moderna društva mogu biti podeljena između onih koji se konformiraju i distopijskog sveta onih koji to ne čine.

Utopija se naslanja na priču o ljudima i mestima koje je Pildžer snimio pre 28 godina tokom dugog druženja sa urođeničkim narodima njegove domovine. Dokaze koje on iznosi često su duboko uznemirujući i šokantni.