Graeber o knjizi "Dug: prvih 5.000 godina"

Dejvid Greber (David Graeber) je američki antropolog, pisac i aktivista koji predaje na Goldsmitsu, Univerziteta u Londonu. Njegova knjiga, Dug: Prvih pet hiljada godina, je tema našeg razgovora. U njemu, Greber pokazuje da su dug i praštanje dugova bili u centru političke debate širom sveta i bili su povod bezbrojnih ustanaka. On istražuje istoriju novca i kredita, i načina na koji su društva podeljena na dužnike i poverioce. Većina Amerikanaca i Amerikanki zna više nego dobro šta znači razlika između načina na koji su tretirani vlasnici kuća koji su se suočili sa plenidbom imovine pod hipotekom, za razliku od ogromnih prezaduženih banaka koje su krive za ekonomsku krizu. Ta nejednaka primena pravde je razbesnela mnoge Amerikance/ke, što je dovelo do nastanka nacionalnog, i do određene mere, svetskog pokreta pod imenom Occupy Wall Street.

Dejvid Greber se smatra za jednog od prvih aktivista koji su prošle godine pokrenuli Occupy Wall Street. Među njegovim prethodnim knjiga su: Towards and Anthropological Theory of Value, Lost People: Magic and the Legacy of Slavery in Madagascar, Fragments of an Anarchist Anthropology, i druge. On takođe piše za Harper's magazin, Nation, i New Left Review.

2. februara 2012, Sonali Kolhatkar je intervjuisala Dejvida Grebera o njegovog novoj knjizi i pokretu Occupy. Martina Štajner (Steiner) je snimila ovaj intervju.