Ljudska cena olimpijskog zlata

Da li je cena olimpijskog zlata previsoka? Kina je vodeća zemlja po broju osvojenih zlatnih medalja na letnjim olimpijskim igrama u Londonu, ali mnogi dovode u pitanje način treniranja kineskih sportista i sportistkinja, od kojih neki/e imaju svega šest godina. Tu decu odvajaju od svojih roditelja i šalju u državne kampove, gde ih odgajaju u uverenju da osvajanje olimpijske zlatne medalje nije sve, to je jedino što se računa.

Dave Zirin, sportski urednik magazina "The Nation", kaže: "Takav je bio kineski sistem tokom od prilike poslednje dve decenije", i dodaje da je još interesantnije to što se sada "raspravlja o tome u samoj Kini gde ljudi postavljaju pitanje - da li je cena previsoka?"

Sa ovim problemom se ne suočava samo Kina, dodaje Zirin. "Želeo bih da naglasim da je to diskusija koju bi vredelo povesti i sa ove strane globusa takođe, kada pogledamo žrtvovanje američkih sportista i sportistkinja tokom procesa pokušavanja da odu na Olimpijske igde."

Upitan da uporedi dve sportske kulture, Zirin kaže: "Radi se o drugačijem poređenju. Zato što ono što imamo u Kini je vrlo nemilosrdna državna birokratija koja kontroliše olimpijske treninge od najranijeg doba. U Sjedinjenim Državama naši sportisti su prepušteni vukovima. Nema državnih subvenicja niti bilo čega sličnog... i najvažnija stvar sa kojom se morate nositi u SAD je siromaštvo."