Vandana Šiva: "Otkrijte šta je ispravno činiti. To je vaša dužnost.’

Ove nedelje u emisiji “Moyers and Company,” Bill Moyers je ugostio naučnicu, filozofkinju i aktivistkinju Vandanu Šivu, koja je, kako keže Moyers, postala "rok zvezda u globalnoj bici za genetski modifikovano seme". Šiva je diplomirana fizičarka ali je postala poznata po borbi protiv protiv multinacionalnih kompanija kao što su Monsanto i Coca-Cola. Ona je takođe autorka nekoliko knjiga, među kojima je i njena poslednja, Making Peace with the Earth.

Moyers je primetio da Šiva vodi bitku sa jako malim izgledima za uspeh, pošto je jedna žena protiv nekih od najmoćnijih korporacija na planeti, Šiva je odgovorila da prema učenjima drevnog hinduističkog teksta, Bhagavad Gite, dužnost je preča od bilo kakvog razmišljanja o ishodu.

"Vi ne merite plodove svojih postupaka", rekla je, "vi morate da izmerite ono što vas obavezuje na vaše postupke. Vi morate da otkrijete šta je ispravno činiti. To je vaša dužnost. To da li ćete pobediti ili izgubiti uopšte nije pitanje."

Šiva se borila protiv kompanije Coca-Cola, koja je učestvovala u pokušajima da se privatizuje voda u Indiji. Ona se trenutno bori protiv Monsanta, globalne bio-hemijske kompanije, najvećeg proizvođača semena, čije genetski modifikovano seme se pokazalo ka preskupi neuspeh na indijskom podkontinentu, koji je doveo do bankrota više stotina hiljada poljoprivrednika, od kojih su mnogi izvršili samoubistvo.

Da bi se borila protiv devastacije koju je njenoj zemlji donela GM tehnolgija, Šiva je osnovala Navdanyu, grupu koja je posvećena restauraciji domaće banke semena i povratak devet useva (Navdanya znači "devet semna") koji su prehranjivali Indiju hiljadama godina. Ova grupa podržava prava malih poljoprivrednika, koji su većinski proizvođači hrane u Indiji i na svetu.

Ljudi koji zaboravljaju vrednost malog, kaže Šiva, su žrtve "dinosauroskog mentaliteta", koji "vidi samo veliko".

"Mi zaboravljamo", rekla je, "da su dinosaurusi izumrli".